Hlavní obsah

S Airbnb dochází trpělivost. Turisté by se neměli ubytovávat v bytech, míní spolky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Situace s krátkodobými pronájmy bytů turistům – například přes aplikaci Airbnb – se v Praze vrátila na úroveň před covidem. To prohlubuje krizi s nedostatkem bytů a drahými nájmy. Ministerstvo pro místní rozvoj chystá novelu zákona o podnikání v cestovním ruchu a v ní povinnost registrace služeb v systému e-Turista. Podle spolků zabývajících se bydlením by tam právě byty neměly být registrovány.

Foto: Profimedia.cz

Pronájem probíhá skrze Airbnb

Článek

Krátkodobé ubytovávání turistů v bytech určených pro trvalé bydlení je nelegální jak podle ombudsmana Stanislava Křečka, tak podle Arniky a spolku Snesitelné bydlení v centru Prahy.

„Předpokládaný národní registr (e-Turista) dovolí registrovat jako prostory pro poskytování ubytovacích služeb i celé byty, čímž z části registru vytvoří oficiální, státem provozovanou evidenci nelegálních provozoven! To bude doslova unikát,“ sdělil Novinkám Petr Městecký, který vede spolek Snesitelné bydlení v centru Prahy a radí také vedení Prahy 1.

U nás podle spolků i městských politiků stačí vymáhat platné normy, zejména stavební zákon, který stanoví jiné kolaudační požadavky pro byty a jiné pro ubytovací kapacity. Mířily na to už v Praze desítky podnětů, některým úřady vyhověly, mnohé se stále řeší. „Byty slouží k bydlení. Tečka. Není potřeba nic více vymýšlet a připravovat. Řešením není, aby zde turisté v bytech ­a ubytovacích jednotkách byli legálně, ale aby turisté v bytových domech nebyli,“ konstatoval Městecký.

Airbnb stoupl zisk, překonal Booking

Ekonomika

Novela zákona o  podnikání vcestovním ruchu nemá měnit stavební zákon. „Přesto jako ubytovací kapacitu připouští registrovat byt – existuje tedy pravděpodobnost, že se celý systém e-Turista stane z části registrem prostor, ve kterých dochází k nelegálnímu poskytování ubytovacích služeb,“ stojí v nové publikaci Arniky o pražské bytové krizi.

České specifikum

Podle dosavadních odhadů a statistik je v Praze do ubytovacích platforem přihlášeno až 17 700 pražských bytů. Českým specifikem podle Arniky je relativně malý počet jejich majitelů. Ta také připomněla postup města New York, které nově službu povolilo pouze v bytě, v němž bydlí sám jeho majitel.

Ministerstvo odmítá, že by novela zákona vnesla do věci chaos, i když vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti) přímo zmínil, že zavedení e-Turisty „samozřejmě zahrnuje i turisty, kteří využívají online ubytovací platformy“.

Novela zákona předpokládá, že hostitelé, kteří inzerují ubytování, budou mít povinnost uvádět u každé nabídky registrační číslo. To by mělo zásadně zrychlit a zjednodušit evidenci a umožnit i kontrolu.

„Přihlášením do digitálního registru e-Turista se v žádném případě nelegalizuje do té doby nelegální aktivita nebo činnost, která porušuje platné předpisy a regulaci. Systém je zamýšlen pro všechny majitele nemovitostí, kteří digitální platformy zcela legálně využívají, tj. poskytují ubytování v ubytovacích jednotkách nebo pronajímají jednu místnost bytu a ve zbytku dále žijí,“ reagoval na dotaz Novinek Petr Waleczko z ministerstva.

Registrace do e-Turisty podle něho nezbaví ubytovatele povinnosti plnit další právní předpisy, jako jsou kolaudace bytu pro skutečný účel užívání či dodržování hygienických, požárních a bezpečnostních směrnic.

Stát zaskočil platformy na pronájmy. K vyplnění přiznání potřebují programátora

Ekonomika

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám