Hlavní obsah

Stát zaskočil platformy na pronájmy. K vyplnění přiznání potřebují programátora

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do svízelné situace postavily ministerstvo financí a finanční správa provozovatele digitálních platforem, kteří museli do konce ledna poprvé podat hlášení o uživatelích, kdo a kolik si toho jejich prostřednictvím loni pronajal. Podání je tak složité, že k tomu potřebovaly někoho, kdo umí anglicky, analytika a programátora.

Foto: HoppyGo.com, Novinky

Prostřednictvím digitálních platforem mohou lidé pronajímat i auta.

Článek

„Zdá se, že elektronizací se myslí to, že budeme každý potřebovat svého programátora,“ řekl Novinkám Roman Váňa ze společnosti Campers4U Rent, která provozuje platformu na zprostředkování pronájmů obytných vozidel.

„Očekávali jsme, že vyplníme interaktivní formulář, podobně jako když se podává daňové přiznání. Mýlili jsme se,“ dodal Váňa.

To, že kýžený formulář k dispozici není, potvrdil v e-mailové korespondenci s firmou Radek Černý z technické podpory portálu MOJE daně Generálního finančního ředitelství.

ZAOSTALÉ ČESKO: Estonci si doklady vyřídí on-line a vyzvednou v sámošce, Češi musí dvakrát na úřad

Domácí

Hlavním problémem je datový XML soubor, který je potřeba k oznámení přiložit. „Nedisponujeme technickými prostředky k naprogramování této přílohy a nenalezli jsme ji ani v komerčních nabídkách. Museli jsme si najmout programátorskou firmu, která nám hlášení naprogramovala a naplnila jej daty,“ vysvětlil Váňa.

V Česku si krátkodobým pronájmem bytu, domu, chalupy, auta či karavanu přivydělávají desítky tisíc lidí. Mnozí k tomu využívají právě platformy, jako jsou Booking.com, HoppyGo.com, Liftago, Airbnb, Bezkempu.cz či Hotelypenziony.cz.

Podle nové povinnosti, která vychází z unijní směrnice, musejí platformy identifikovat pronajímatele, uvést výši plateb v jeho prospěch a poskytnout účty, na které směřují tyto platby. Opatření má lépe kontrolovat výběr daní z podnikání na digitálních platformách.

Programátora k podání potřebovala i platforma na půjčování aut HoppyGo.com. „Do procesu musel vstoupit také analytik a finanční manažer, aby pro něj připravili zadání. Programátor pak na implementaci strávil více než pět dní práce. Takže to bylo opravdu celkem náročné,“ sdělila Novinkám mluvčí Radka Jenka Šubířová.

KOMENTÁŘ: Další rána digitalizaci pod pás – Alex Švamberk

Komentáře

Upozornila přitom, že dovolat se na někoho kompetentního, který by dokázal poradit, bylo takřka nemožné. „Na finančních úřadech to nedokázali,“ řekla mluvčí.

„Můžeme pouze pomoci zasláním vzorové, anonymizované zprávy pro podání oznámení,“ uvedl v e-mailové komunikaci s Campers4U Rent Černý.

Termín stihla sotva polovina

„To, že stát nabídne jen datovou šablonu, podle které si pak budeme muset nechat naše podání sami naprogramovat, jsme nečekali. Programátorský manuál o devětačtyřiceti stranách v angličtině z ministerstva financí nám situaci opravdu neulehčil,“ konstatoval Váňa.

Podle mluvčího finančního ředitelství Tomáše Weisse je háček v tom, že jde o mezinárodní sdílení dat, kde jsou soubory XML standardem. „Jsme si vědomi technické náročnosti této nové povinnosti, kterou nám ukládá směrnice EU a kterou aktuálně aktivně řešíme,“ doplnil.

Podle něj k minulému týdnu stihlo podání 31 platforem z 65 evidovaných. Těm, které to nestihly, hrozí pokuta až 1,5 milionu korun. Podle Weisse s nimi ale úřad vede neformální komunikaci, aby se problémy vyřešily.

Výpověď bude možné podat i dostat elektronicky, plánuje ministerstvo

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám