Hlavní obsah

Olympijské šílenství. Ceny pobytů v Paříži jsou pěkná divočina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někteří obyvatelé Paříže dumají nad tím, jak z nadcházejících letních olympijských her vytřískat co nejvíc peněz. Své byty proto nabízejí v rámci Airbnb nebo podobných služeb, aby během dvoutýdenních her potenciálně získali tolik peněz, co jindy třeba i za tři měsíce běžného nájmu. Podobně se chovají ale i hotely, které ceny v termínu od 26. července do 11. srpna zkusily vyšponovat až pětinásobně.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle webu Statista, který se specializuje na sběr dat, byla průměrná cena za jednu noc v Paříži nejvyšší v červnu 2023 - 355 eur (asi devět tisíc korun). V srpnu spadla ke 212 eurům (5360 korun) s tím, že v září opět stoupla na 336 eur (8500 korun). V prvním měsíci roku 2024 byla na 221 eurech (5600 korun) a v březnu na 243 eurech (6140 korun). V této statistice jsou zahrnuty jak hotely, tak i Airbnb.

Jak informoval americký list The New York Times (NYT), celá řada hotelů a nájemných bytů zdvojnásobila nebo ztrojnásobila své obvyklé letní ceny. Někdo je dokonce zvýšil na pětinásobek.

Například dvoulůžkový pokoj v luxusnějším hotelu Ducs de Bourgogne běžně stojí kolem 300 eur (asi 7600 korun). Koncem ledna ale stál zhruba 1500 eur (zhruba 38 tisíc), tvrdí NYT. Ve druhé polovině března jeho cena v termínu od 27. do 28. července nicméně v českých korunách dosáhla „pouze“ 21 tisíc. Ještě dva týdny předtím je ale cena poloviční.

Pilsner Urquell nepodpoří LOH v Paříži

Ekonomika

Průměrně vybavený hotel Ibis obvykle stojí od 90 do 200 eur (2274 korun až 5053 korun). Letos v lednu ale podle NYT stál od 400 do 700 eur (10 108 až 17 689 korun). Cena hotelů Ibis se koncem března v termínu od 27. do 28. července pohybuje od 8,5 do 12 tisíc korun. Podobně jako u zmíněného luxusnějšího hotelu se cena o dva týdny dříve pohybuje od tří do pěti tisíc.

NYT nicméně upozorňuje na to, že se jedná o šílenství daleko před začátkem her. Ve chvíli, kdy se olympiáda bude blížit, pak naopak můžeme očekávat pokles některých cen. Lidé si totiž začnou uvědomovat, že se hry blíží, a tak raději nemovitost pronajmou za menší částku, než aby měli prázdný byt. Hotely zároveň uvolní další pokoje k prodeji, což by potenciálně při vyšší nabídce mohlo snížit cenu v celém městě i jeho okolí.

Dopad na trh s nemovitostmi

List Politico s odkazem na zprávu realitní platformy SeLonger uvedl, že nadcházející olympijské hry v Paříži mají celkově významný dopad na trh s pronájmy. Řada pronajímatelů totiž umístí své byty a domy na Airbnb nebo podobné služby a posléze už prázdné nemovitosti na trh znovu neumístí a raději z nich budou těžit pomocí krátkodobého pronájmu, i když je třeba dříve k pronájmu poskytovali.

Rusové a Bělorusové budou moci soutěžit na olympiádě v Paříži, ale pod neutrální vlajkou

Evropa

SeLonger uvedl, že v posledních třech letech poklesl počet nabídek nemovitostí v Paříži o 74 procent a v celostátním měřítku o 36 procent, což je ale trend, který není připisován jen olympiádě, ale také regulaci nájemného a vysokým úrokovým sazbám omezujícím investice.

Diskuze Pařížanů

List Le Monde uvedl, že celá řada Pařížanů opustí v létě své domovy. Vydal se navíc do ulic na pařížském předměstí Stade de France, kde se na situaci ohledně nemovitostí a olympijských her ptal místních obyvatel.

Někteří uvedli, že olympiádu vyloženě vítají, protože jim umožní nečekaný zisk, jiní nicméně vidí dvoutýdenní sportovní svátek jako peklo a pronájem jejich nemovitosti jako plán se z něj dostat.

„Zaplatí nám to dovolenou,“ uvedl jeden z diskutujících. „Mám v plánu si z toho zaplatit nový bojler,“ říkal další.

Francouzský list nicméně uvedl, že mnoho z těch, co se rozhodnou svůj byt v rámci Airbnb pronajmout, tuto službu po zbytek roku nesnáší, a když se jich někdo zeptá, proč jedna noc v jejich nemovitosti stojí tolik, kolik stojí, odpovídají, že jim bylo řečeno, že taková ta cena prostě normálně je.

Olympijské hry v Paříži se budou konat letos od 26. července do 11. srpna. Očekává se, že hlavní město Francie navštíví až 16 milionů lidí.

Beznaděj nájemníků v Paříži. Kvůli olympiádě musejí ustoupit turistům

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám