Hlavní obsah

Všichni víme, že je to fikce. Rusové v Česku volí prezidenta, čekají v dlouhé frontě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

V Rusku začaly prezidentské volby. Ruští občané pobývající v České republice mohou svůj hlas odevzdat pouze v průběhu pátku na velvyslanectví v pražské Bubenči. Volební místnost na ambasádě je otevřena od 8 do 20 hodin. Voliči v anketě Novinek uvedli, že ve změnu nevěří a nejsou spokojeni ani s kandidáty.

Rusové v Česku volí prezidentaVideo: Marek Tereba, Novinky

 
Článek

Volební místnost se nachází na konzulárním oddělení ambasády v ulici Ukrajinských hrdinů. Pro účast ve volbách stačí Rusům předložit platný pas.

Před budovou ambasády se během dopoledne vytvořila dlouhá fronta voličů. Podle dat ministerstva vnitra pobývá v Česku kolem 38 000 občanů Ruské federace.

Tohle nejsou volby

„Všichni víme, jak to dopadne, ale stejně je pro mě důležité, že mohu přijít volit,“ uvedla jedna z čekajících žen, která přiznala, že není spokojena s nabídkou kandidátů. „Dobrý kandidát tam nebude, všichni jsou pryč, nebo zabití,“ dodala k situaci v Rusku.

PŘEHLEDNĚ: Rusové volí prezidenta, fakta a kontroverze

Volby

„Tohle nejsou volby,“ dodal další z čekajících voličů, podle něhož je Rusko „okupováno putinským režimem a ruský národ je rukojmím Putina“. Za současné situace východisko nevidí, ale věří, že se v budoucnu dočká svobodných voleb.

Anonymní dotazníky

Na místě byli i aktivisté, kteří měli pro voliče připravené anonymní dotazníky, za jejichž pomocí chtějí porovnat oficiální výsledky voleb na ambasádě s tím, co jim anonymně uvedou voliči.

Podle dalších čekajících Rusů je účast u voleb minimum, které mohou udělat, byť nevěří, že by se nyní mohlo cokoliv změnit. „Všichni víme, že je to fikce,“ uvedla k volbám jedna z voliček. Další žena se rozhodla přijít volit kvůli tomu, aby se nestalo, že by někdo hlasoval za ni. Na místě od rána hlídkují policisté.

Již před hlasováním je prakticky jisté, že i po volbách zůstane v čele země dalších šest let Vladimir Putin, který v Rusku vládne již 24 let. Vedle Putina se o prezidentský úřad formálně ucházejí další tři kandidáti. První odhady volebních výsledků se očekávají během nedělního večera po uzavření volebních místností.

V Rusku je na nedělní poledne svolán protest proti Putinově režimu. Svůj odpor voliči vyjádří tím, že k urnám přijdou ve stejný čas, tedy právě v poledne. Akci organizují podporovatelé nedávno zesnulého ruského opozičníka Alexeje Navalného. Moskevská prokuratura již pohrozila těm, co se protestu zúčastní, vězením.

Nechoďte o nedělním poledni. Moskevská prokuratura hrozí voličům vězením

Volby

Reklama

Výběr článků

Načítám