Hlavní obsah

Rusko se moc neposouvá. Určitě zvítězíme, věří ukrajinský velvyslanec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ukrajincům se podaří obhájit celé území a ve válce zvítězit. V neděli to na České televizi řekl ukrajinský velvyslanec v Praze Jevhen Perebyjnis. Ruská armáda se podle něho příliš neposunula, navíc utrpěla obrovské ztráty.

Foto: Krumphanzl Michal, ČTK

Ukrajinský velvyslanec v ČR Jevhen Perebyjnis.

Článek

„Podaří se nám obhájit celou Ukrajinu. Ruská armáda se moc neposunula. Boje pokračují tam, kde začaly. Ukrajinská armáda navíc Rusku způsobila obrovské ztráty, jsou to tisíce vojáků,“ řekl velvyslanec.

„Určitě zvítězíme,“ doplnil.

Putin válku prohraje, řekl Lipavský

Domácí

Ukrajina nicméně podle jeho slov bude v následujících dnech čelit kobercovému bombardování ze strany Běloruska a Ruska.

„Nemáme dostatečné prostředky, abychom tomu čelili. Potřebujeme uzavření leteckého provozu a zbraně, se kterými tomu budeme čelit,“ požádal Západ. Ruská letadla by v takovém případě podle něj nemohla létat nad územím Ukrajiny.

Česko pomáhá nejvíc 

Velvyslanec také ocenil postup českých vládních špiček. „Česká republika je mezi zeměmi, které nám pomáhají nejvíc,“ uvedl.

Útok v neděli opět odsoudil premiér Petr Fiala (ODS). „Děje se nejčernější scénář. Je to útok na celou Ukrajinu, to je děsivé,“ řekl.

Fiala: Musíme být připraveni něco obětovat, abychom žili v bezpečí

Domácí

„Ukrajinská armáda to nevydrží bez naší masivní podpory. Musí být nekompromisní rázné sankce,“ prohlásil také ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

O další podpoře ve formě zbraní v neděli jednala vláda. Odejít by z České republiky měl vojenský materiál ještě dnes.

Reklama

Výběr článků

Načítám