Hlavní obsah

Fiala: Musíme být připraveni něco obětovat, abychom žili v bezpečí

Praha

Válka na Ukrajině nás může něco stát, musíme s tím počítat, řekl v neděli premiér Petr Fiala (ODS). Abychom žili v bezpečí a ve svobodě, musíme být podle něj připraveni něco obětovat. Rusko je současně podle šéfa vlády potřeba vrátit do jeho hranic, tam, kam patří.

Foto: ČTK

Vyjádření premiéra Petra Fialy po videosummitu prezidentů a premiérů zemí Severoatlantické aliance

Článek

„Musíme být připraveni něco obětovat, abychom žili v bezpečí a ve svobodě. Může nás to něco stát, musíme s tím počítat,“ řekl v diskusním pořadu na CNN Prima News.

„Je tu válka kousek od nás, to bude mít následky,“ doplnil.

Vláda schválila dodávku vojenského materiálu Ukrajině za 400 mil. Kč

Domácí

Ve hře je podle premiéra omezení dodávek plynu z Ruska. „Může dojít k omezení dodávek a k problémům s cenami. Počítáme s tím,“ uvedl.

Zásoby plynu tu jsou podle něho zhruba na třicet dní, zásoby ropy na něco déle. „Opatření jsou udělaná tak, abychom s omezeními dokázali zvládnout i tu nejradikálnější situaci, tedy že by Rusko dodávky úplně zastavilo,“ dodal.

Musíme být silní

Fiala také zdůraznil, že je potřeba začít dávat dvě procenta HDP do obrany. Jeho vláda by to chtěla stihnout do konce volebního období. „Chceme dát do zákona, aby i další vlády dávaly dvě procenta HDP do obrany,“ prohlásil.

Německo začne mohutně zbrojit

Válka na Ukrajině

„Musíme být silní, aby si každý rozmyslel na nás zaútočit. Musíme dělat vše proto, aby ruského agresora nenapadlo jít dál. Musíme vrátit Rusko do jeho hranic, tam, kam patří,“ doplnil.

Vláda ruským aerolinkám zavřela česká letiště

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám