Hlavní obsah

Ruské hybridní útoky lze vnímat jako hrozbu, řekl Babiš

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Hybridní útoky ze strany Ruska lze podle premiéra Andreje Babiše (ANO) vnímat jako hrozbu. Předseda vlády to řekl ve čtvrtek ve Sněmovně, když odpovídal na interpelaci poslance Víta Rakušana (STAN).

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Premiér Andrej Babiš před poslanci hájí rozpočet

Článek

Rakušan zdůraznil, že české tajné služby hovoří o hybridních útocích ze strany Ruské federace na nejrůznější české úřady, dokonce i ministerstva. Mezi hybridní útoky patří například kybernetické útoky.

„Já se vás ptám, jestli ruské hybridní útoky a informační válku, kterou Ruská federace vede proti České republice, vnímáte jako premiér naší vlády za reálnou hrozbu?“ tázal se Rakušan.

Babiš odvětil, že hrozbou pro něj je primárně vojenský konflikt a zabíjení lidí. „Ale můžeme samozřejmě definovat i tyhle různé útoky. A to je celoevropský problém. A my taky na Evropské radě jsme o tom mluvili, že chceme spolupracovat,“ uvedl premiér.

„Byl jsem i na návštěvě ve Finsku, kde jsem podepsal dohodu ohledně ohrožení těmito útoky. A v tomhle směru můžeme o tom mluvit jako o hrozbě,“ připustil.

V rozhovoru s prezidentem Milošem Zemanem, který se odvysílal 28. října na České televizi Babiš řekl, že samotné Rusko jako hrozbu nevnímá.

Reklama

Výběr článků

Načítám