Hlavní obsah

Pavel vyznamenal bývalého amerického prezidenta Clintona

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Petr Pavel v úterý při příležitosti 25. výročí vstupu Česka do NATO udělil státní vyznamenání bývalému americkému prezidentovi Billu Clintonovi. Akt i následnou tiskovou konferenci nabízejí Novinky živě.

Živě: Petr Pavel udělí státní vyznamenání bývalému prezidentovi USA Billu ClintonoviVideo: Novinky

 
Článek

Pavel udělil Clintonovi Řád Tomáše Garrigua Masaryka I. třídy za „vynikající zásluhy o rozvoj demokracie“.

„Je mi velkou uctí, že vám dnes mohu předat vysoké státní vyznamenání při příležitosti 25. výročí členství ČR v NATO. Jste bezpochyby osobností, která se zapsala do novodobých historických dějin nejen České republiky, ale celého regionu,“ řekl prezident Pavel, podle kterého bylo rozšíření NATO úspěchem a příležitostí, kterou Česko „bezezbytku využilo“.

„V USA, Evropě i ČR se vedla zásadní debata, jestli, kdy a do jaké míry NATO vůbec rozšířit. Konečné rozhodnutí vyžadovalo nejen obrovské odhodlání všech zúčastněných, ale také odvahu toto rozhodnutí prosazovat. Vy jste tyto vlastnosti měl a spolu s vámi i náš tehdejší prezident Václav Havel,“ dodal prezident, který zároveň zdůraznil důležitou úlohu tehdejší americké ministryně zahraničí a české rodačky Madeleine Albrightové.

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Prezident Petr Pavel předal 12. března 2024 státní vyznamenání bývalému prezidentovi Spojených států Billu Clintonovi

Bill Clinton přijel po 30 letech do Reduty

Domácí

Předání vyznamenání proběhlo na Pražském hradě v pravé poledne, následovat bude tisková konference. Ve 13:45 Pavel a Clinton vystoupí na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost, která se koná taktéž na Hradě.

Clinton byl v pořadí 42. americký prezident a úřad zastával v letech 1993 až 2001. Byl tedy u českého vstupu do Severoatlantické aliance a měl tak na náš vstup významný vliv. Do Prahy v minulosti Clinton zavítal již několikrát. Dle jeho slov ho pojilo přátelství s prezidentem Václavem Havlem, zúčastnil se i jeho státního pohřbu v roce 2011.

Státní vyznamenání od Pavla je druhým, které Clinton obdrží. V roce 1998 mu Havel při návštěvě Washingtonu udělil Řád Bílého lva I. stupně, a to jakožto poděkování za podporu vstupu ČR do NATO.

FOTO: Konference k 25. výročí Česka v NATO

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám