Hlavní obsah

Rozčilený Babiš ve Sněmovně mával zarámovaným článkem 5 NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoliv tématem běžící schůze Sněmovny je korespondenční volba, předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš to ve středu pojal po svém, když současnou diskusi ohledně výroků Aleny Schillerové (ANO) využil ke kritice vlády. „My už nemůžeme mluvit o míru? Tady všichni chtějí válku, tady se všichni zbláznili?“ rozčiloval se Babiš, který během svého proslovu mával zarámovaným článkem 5 NATO.

Babiš ve sněmovněVideo: psp.cz

 
Článek

„Dostal jsem na památku v jedné debatě tenhle obraz, NATO článek 5,“ ukazoval za řečnickým pultem rámeček Babiš, který se bránil proti tvrzením, že ANO je proruské. Obrázek dostal v rámci jedné z prezidentských debat od současné hlavy státu Petra Pavla v reakci na svůj tehdejší výrok, že by v případě napadení Polska Ruskem zemi nepomohl.

Článek 5 NATO zavazuje členy ke kolektivní obraně, je-li některý z členů aliance napaden.

Foto: Petr Horník, novinky.cz

Mimořádná schůze Sněmovny k návrhu zavedení korespondenční volby pro Čechy žijící v zahraničí. Na snímku předseda ANO Andrej Babiš

„My jsme proruští za to, že paní Schillerová řekla ‚mír‘, slovo mír je špatně? My už nemůžeme mluvit o míru? Tady všichni chtějí válku, tady se všichni zbláznili?“ reagoval Babiš na kritiku, kterou schytává místopředsedkyně ANO Schillerová za své nedávné výroky.

Schillerová přirovnala šéfku Sněmovny k Zacharovové. Omluvte se, žádá Fiala

Domácí

Schillerové se nedávno podařilo upoutat pozornost výrokem o tom, že „se nechce připravovat na válku, že chce žít v míru“. V úterý na síti X se pak pustila do předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09). Označila ji za „Mariju Zacharovovou české politiky“ a „gaučovou válečnici“. Premiér Petr Fiala (ODS) vyzval Schillerovou k omluvě.

„Za co by se měla omlouvat? Kdybych měl žádat za všechno, co jste řekli vůči mně, omluvu, tak bych potřeboval armádu advokátů. Ale neudělám to. Přestaňte nám říkat, že jsme proruští,“ opakoval Babiš.

Babiš v emotivním projevu obvinil vládu, že chce válku. „Bavme se o 3. světové jaderné válce, když o tom stále mluvíte? Ten Řehka (Karel Řehka, náčelník Generálního štábu Armády ČR) stále straší naše děti,“ navrhnul Babiš, který zavzpomínal také na to, jak byl vyobrazen během prezidentských voleb na billboardech vedle Putina v reakci na slogan, že „nezavleče Česko do války“.

„Udělali ze mě totálního pitomce v prezidentské kampani. Celý mainstream na mě útočil a teď řekne paní Schillerová, že chce mír, a to vytrhnou z kontextu,“ dodal.

Místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová, která v danou chvíli řídila schůzi, Babiše požádala, aby se vrátil k tématu korespondenční volby. „Budu mluvit, o čem chci,“ odsekl jí Babiš.

KOMENTÁŘ: Ťiktoková královna ve světě iluzí – Alex Švamberk

Komentáře

Nastavila jsem zrcadlo, tvrdí Schillerová

Schillerová výzvu premiéra k omluvě zjevně hodlá ignorovat. „Nastavila jsem zrcadlo. Neudělala jsem totiž nic jiného, než že jsem zcela záměrně použila slovník pětikoalice,“ uvedla s tím, že byla Pekarovou označena za „hlásnou troubu Kremlu“, a podobně jako jiní členové hnutí ANO vyjmenovala i další příkoří, kterých se jim od šéfky Sněmovny, případně zástupců vládní koalice dostalo.

„Za proruského označují každého, s kým nesouhlasí, určitě si vzpomenete, jak paní Pekarová mluvila o protivládní demonstraci jako o dnech Varšavské smlouvy. Ani v jednom případě jsem nezaznamenala, že by pan premiér vyzýval k omluvě. Pokud mu ale jimi nastavený slovník už nevyhovuje, očekávám, že se nejprve za ty urážky a útoky omluví,“ dodala místopředsedkyně ANO.

Mezitím jí ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) doporučil, aby si odpustila pavlačový slovník a raději se zajela podívat na Ukrajinu, čeho je Rusko schopno. „Srovnávat demokraticky zvolenou předsedkyni Sněmovny s paní z totalitního státu, která naší zemi opakovaně vyhrožuje, je fakt hnus,“ doplnil mluvčí české diplomacie Daniel Drake s poukazem na to, že reagovat na výroky Zacharovové je v jeho gesci.

„Nechceme se připravovat na válku.“ Schillerová to schytává za svůj populisticko-pacifistický výrok

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám