Hlavní obsah

Schillerová přirovnala šéfku Sněmovny k Zacharovové. Omluvte se, žádá Fiala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Místopředsedkyně ANO Alena Schillerová, jíž se nedávno podařilo upoutat pozornost výrokem o tom, že „se nechce připravovat na válku, že chce žít v míru“, se na síti X pustila do předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09). Označila ji za „Mariju Zacharovovou české politiky“ a „gaučovou válečnici“. Premiér Petr Fiala (ODS) vyzval Schillerovou k omluvě.

Foto: Stanislava Benešová, Právo

Alena Schillerová (ANO)

Článek

Nedávný výrok Schillerové o touze žít v míru a rezignaci na realitu současného světa mnohé odborníky a politiky zaskočil. Místopředsedkyně ANO ale v nastoleném duchu hovořila v úterý i ve Sněmovně, na což Pekarová Adamová na síti reagovala připomínkou posledního výroku místopředsedy ruské bezpečnostní rady a bývalého prezidenta Dmitrije Medveděva, který opět vyhrožoval použitím jaderných zbraní.

„Prý strašíme jadernou válkou. Ne, to nestrašíme my. To straší Rusko. A proto musí být poraženo,“ vzkázala Pekarová, která prý doufala, že se Schillerová od svého výroku distancuje.

KOMENTÁŘ: Ťiktoková královna ve světě iluzí – Alex Švamberk

Komentáře

Opak byl pravdou a někdejší ministryně financí, která se nově zabývá i zahraniční a bezpečnostní politikou, označila výroky Pekarové Adamové za nehoráznosti a šéfku Sněmovny přirovnala k hlásné troubě Kremlu, mluvčí ruského ministerstva zahraničí Mariji Zacharovové. Ani to ji však neuspokojilo a v denunciacích šla ještě dále, když naznačila, že má mnoho společného i se samotným Medveděvem.

Fiala: Smažte to a omluvte se

Rétorika a míra urážlivosti, kterou místopředsedkyně ANO použila, vyprovokovala k reakci i premiéra Petra Fialu, který se do podobných půtek na rozdíl do jiných politiků vesměs nezapojuje.

„Kdo nemá argumenty, uráží. Urážky ale jen ukazují slabost toho, kdo je používá. Od opozice jsme už na ledacos zvyklí. Ale nezvykejme si,“ napsal premiér, podle něhož by měla Schillerová „svůj nevhodný, osobně urážlivý příspěvek rychle smazat“ a šéfce Sněmovny se omluvit.

„Nechceme se připravovat na válku.“ Schillerová to schytává za svůj populisticko-pacifistický výrok

Domácí

„Nejen kvůli politické kultuře v naší zemi, ale i kvůli sobě. Její slova neříkají nic o Markétě Pekarové Adamové, ale říkají hodně o Aleně Schillerové…,“ dodal premiér.

Havlíček: Vy jste si začali

Na Fialův apel reagoval další místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček, od kterého se lidé dozvěděli, že „monopol na urážlivé nálepkování“ v Česku má Fialův „elitářský kabinet“. Premiérovi doporučil, aby si partnery v koalici srovnal do latě s tím, že na počátku všeho nebyla Schillerová, ale slova Pekarové Adamové, která ji v reakci na její naivně pacifistický výrok označila za „hlásnou troubu ruské propagandy“.

Děkujeme za zábavu, reagovalo ministerstvo na Zacharovovou

Domácí

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám