Hlavní obsah

Vojtěch: Vývoj už jde podle rizikového scénáře. Na ministerstvu zůstanu, jak dlouho bude třeba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) ve středu potvrdil, že epidemie covidu se začala vyvíjet podle rizikového scénáře. Vláda se proto chystá zavést opatření. Ministr tvrdí, že v čele resortu zůstane, jak dlouho bude potřeba. Od 1. listopadu měl přitom působit na ministerstvu zahraničí, neboť má být velvyslancem ve Finsku.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

Článek

Vláda se ve středu bude zabývat návrhy ministerstva zdravotnictví, které mají omezit šíření epidemie covidu-19. Resort navrhuje, aby personál restaurací musel kontrolovat testy či očkování zákazníků.

Chce rovněž obnovit povinné nošení respirátorů v zaměstnání. Usiluje i o to, aby v krajích, kde je situace nejhorší, děti nad 12 let nosily roušky i při výuce ve třídě. Nyní je to povinné jen ve společných prostorách školy.

Ministerstvo zdravotnictví navrhuje také ukončit hrazení preventivních testů na covid-19 z veřejného zdravotního pojištění od 1. prosince, počítá ale s výjimkami.

Vojtěch: Opět hrozí omezování nemocniční péče

Domácí

S ukončením hrazení nesouhlasí AntiCovid tým koalice SPOLU, která chce společně s koalicí Pirátů a Starostů a nezávislých sestavit budoucí vládu.

Premiér Andrej Babiš (ANO) v minulých dnech opozici vyzval, aby se do jednání o opatřeních zapojila. Opozice ale uvedla, že se tím Babiš snaží hodit odpovědnost za epidemii na ni.

Vojtěch ve středu řekl, že je dál připraven k jednání. „Epidemiologická situace se mimořádně zhoršila a já si myslím, že na to musíme reagovat,” konstatoval.

Podle něj opatření, která ministerstvo navrhuje, nejsou restriktivní či „uzavírací”. Vláda se s opozicí shoduje na tom, že nechce další lockdown. Vojtěch se domnívá, že návrhy nejdou proti názorům budoucí koalice.

Fiala: Pozváním Válka do vlády chce Babiš hodit odpovědnost na opozici

Domácí

Na dotaz novinářů, kdy odejde na místo velvyslance do Finska, řekl, že nemá žádný termín. „Vzhledem k současné situaci budu na ministerstvu zdravotnictví, dokud to bude potřeba. Není možné, aby ministerstvo nyní bylo bez vedení,” poznamenal.

Epidemie podle Vojtěcha dlouho sledovala realistický scénář predikce, v posledních dnech se ale vyvíjí podle rizikového.

Podle rizikového scénáře by mohlo být na začátku listopadu v nemocnicích 1200 lidí s covidem-19, z toho 250 na jednotkách intenzivní péče. Podle Vojtěcha v některých krajích hrozí opětovné omezování odložitelné nemocniční péče.

Podle středečních údajů ministerstva zdravotnictví šíření nemoci covid-19 zrychlilo za jediný týden na více než dvojnásobek. V úterý přibylo 3246 případů, což je o 1739 víc než před týdnem a nejvíc za den od 20. dubna.

Kdo leží s covidem v nemocnicích

Domácí

Také lidí s covidem-19 v nemocnicích přibývá, od předchozího úterka jejich počet stoupl o dvě pětiny na 620. Stovka lidí je ve vážném stavu.

Prudce roste i množství úmrtí. Za posledních sedm dní zemřelo 51 lidí s covidem-19, zatímco třeba za celé září bylo 44 úmrtí.

Reklama

Výběr článků

Načítám