Hlavní obsah

Rok po tornádu: Mikulčice jsou jedno velké staveniště

Mikulčice

Tornádo, které se minulý rok prohnalo nejen moravskými Mikulčicemi, v obci zanechalo spoušť. Poškozeno bylo tři sta domů, šedesát z nich muselo k zemi. Všichni obyvatelé už sice bydlí, ale v obci se stále intenzivně staví a pracuje.

Rok po tornádu: Mikulčice jsou jedno velké staveniště Video: Novinky

 
Článek

Obec Mikulčice patřila mezi jednu z nejpostiženějších oblastí. Kromě obytných domů byl poničen místní hřbitov, kostel, škola a stacionář Špitálek. Dnes už obec vypadá lépe, podle starosty Josefa Dvořáčka ale určitě není hotovo.

„Uzavřenou věc asi nemáme ještě žádnou. Podařilo se nám dodělat hřbitovní zeď, tam to byla velká pomoc od kluků z učiliště. Všude budeme ještě něco předělávat,“ řekl Novinkám rok po katastrofě.

Letecké záběry: Tornádo zpustošilo moravské obce

Domácí

Nejdále se s opravami pokročilo u stacionáře Špitálek, který je skoro hotový a do měsíce by se měl předávat firmě, která v něm bude provozovat dům s pečovatelskou službou.

Všichni pracují

Zatímco do zimy místní především opravovaly domy, které tornádo poškodilo, od jara se v obci rozběhla mohutná výstavba nových domů, které nahradí ty, které po tornádu musely být zbourány. „Mikulčice jsou teď jedno velké staveniště,“ dodal Dvořáček.

Obec také stále pracuje na novém elektrickém vedení. „Děláme elektrifikaci do země, protože vlastně celé vedení bylo stržené, dodneška jedeme na provizorní režim,“ popisuje starosta.

Foto: Novinky

Většina lidí si postavila nové domy nebo je stále staví. Na tomto místě nezůstal jediný dům stát.

Problémem je ale uskladňování stavebního materiálu. Obec postrádá volné plochy, protože stavební firmy přivážejí materiál najednou.

„Normálně se ve vesnici staví čtyři novostavby, dneska jich je tady třicet. Lidi to nemají kam dát, bohužel jsme tím zdevastovali další obecné plochy, ale musíme občanům vyjít vstříc,“ doplnil starosta.

Jak se změnily obce zasažené tornádem před rokem z ptačí perspektivyVideo: Novinky

Bolestná vzpomínka a přetrvávající strach

Vzpomínky na běsnění živlu jsou mezi místními živé i rok po událostech, které většině z nich změnily život. Obavy a strach vzbuzuje každá bouřka, která se nad Mikulčicemi od té doby objeví. A to hlavně mezi dětmi.

„To víte, že z toho máme husí kůži a znovu slzy v očích, protože člověk si říká proč, proč to tady zase vzniká,“ dodává starosta Mikulčic Josef Dvořáček.

Kdybych zůstala v kuchyni, zabilo by mě to, líčí žena řádění tornáda

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám