Hlavní obsah

Rodičovský příspěvek má od ledna vzrůst na 350 tisíc, schválila Sněmovna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rodičovský příspěvek od ledna zřejmě vzroste o 50 tisíc na 350 tisíc korun (případně o 75 tisíc na 525 tisíc pro rodiče vícerčat), jeho maximální délka čerpání se zkrátí ze čtyř na tři roky. Novinka by měla platit pouze pro rodiče dětí, které se narodí od 1. ledna 2024. Sněmovna v úterý poslala novelu do druhého čtení.

Foto: Stanislava Benešová, Právo

Premiér Petr Fiala (ODS) a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Článek

Návrh představil ve Sněmovně ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). „Je to velmi důležitý krok, protože potřebujeme vytvářet takové prostředí, aby lidé chtěli a mohli mít děti. To je základ dobré budoucnosti naší země,“ napsal k tomu na Facebooku s tím, že novela vznikla jako kompromis vládních stran.

V koalici se totiž diskutovala jak částka, tak i to, kterým rodičům a odkdy bude příspěvek vyplácen. Například podle místopředsedy Sněmovny Jana Skopečka (ODS) se „rodičák“ vůbec zvyšovat neměl. „Protože na to nemáme,“ vysvětloval v podcastu PoliTalk na Novinkách.

„O výsledném kompromisu jsem měl i já jinou představu. Dokázal jsem si představit velkorysejší přístup, ale beru to jako kompromis dané rozpočtové situace,“ komentoval v úterý na plénu Jurečka.

Žádost o rodičovský příspěvek lze podat přes web jednodušeji

Finance

Zvyšme částku o 100 tisíc, chce opozice

S danými parametry nesouhlasí opoziční strany, které k novele navrhují řadu pozměňovacích návrhů. ANO i SPD prosazují, aby se zvýšení příspěvku týkalo i rodin již narozených dětí do čtyř let věku. Příspěvek by také rádi navýšily o vyšší částku, a to o 100 tisíc na 400 tisíc korun.

„Inflace od posledního zvýšení rodičovského příspěvku vzrostla o více než 33 procent,“ upozornila poslankyně SPD Lucie Šafránková.

Zkritizovala také záměr o rok zkrátit dobu, po kterou lze příspěvek čerpat. Za hanebný, nemorální a diskriminační považuje fakt, že by se zvýšení příspěvku mělo týkat jen rodin dětí, které se teprve narodí.

To se nelíbí ani hnutí ANO. „Je to nespravedlivé. Všichni rodiče mají zvýšené náklady na své dítě. A je jedno, jestli se narodilo před měsícem, nebo se teprve narodí,“ řekla Právu poslankyně ANO Renata Oulehlová. Opozice také chce, aby se rodičovský příspěvek pravidelně valorizoval.

Novelu poslanci v úterý poslali do druhého čtení. Nyní ji projedná sněmovní výbor pro sociální politiku. Poslanci si také odsouhlasili zkrácení lhůty na projednávání o 30 dní.

Rodičovský příspěvek se naposledy zvedl v roce 2020 o 80 tisíc korun na 300 tisíc. Zvýšení se týkalo všech, kteří v té době aktuálně čerpali.

Rodiče mohli dosud sumu čerpat po měsíčních částkách do čtyř let věku dítěte. Čím vyšší je měsíční částka, tím rychleji se suma vybere. Měsíčně je možné pobírat až 70 procent základu výdělku.

Doba oddlužení by se mohla zkrátit z pěti let na tři, kývli poslanci

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám