Hlavní obsah

Rodičovská kratší, 50 tisíc přidat jen někomu. Dohoda je na cestě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rodičovská dovolená se nejspíš zkrátí ze čtyř na tři roky. Podle informací Práva se na tom vládní strany shodují s tím, že změna bude mít odloženou účinnost a bude platit jen pro rodiče nově narozených dětí. Ti zřejmě jako jediní také dosáhnou na navýšení rodičovského příspěvku o 50 tisíc na 350 tisíc korun.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Příští týden mají změny v rodičovské probrat poslanecké kluby vládních stran. Ve hře je několik variant. „Řešíme, komu přidat 50 tisíc korun. Jestli rodičům nově narozených dětí od ledna 2024, nebo jestli to bude platit i zpětně,“ řekla Právu poslankyně Pavla Pivoňka Vaňková (STAN).

STAN prosazuje zvýšit rodičovský příspěvek o 50 tisíc všem rodičům dětí narozených po 1. červenci 2023. „Každá strana k tomu má své stanovisko. Konečná dohoda bude kompromisní,“ míní Vaňková. „Platí shoda, že by se rodičovská měla zkrátit na tři roky. S odloženou účinností, aby se na to zařízení předškolní péče byla schopná připravit,“ dodala.

Kratší rodičovskou by tak měli zřejmě až rodiče dětí, které se narodí od ledna 2024 nebo ledna 2025, takže další nápor na mateřské školy kvůli dřívějšímu návratu matek do práce by se časově lépe rozložil.

Rozdíl sekundy a padesáti tisíc nadzvedl rodiče

Domácí

Lidovci by podle šéfa poslaneckého klubu a budoucího ministra zemědělství Marka Výborného rádi navýšili příspěvek i rodičům dětí již narozených. Částka by však byla odstupňovaná podle věku dítěte. „Preferovali bychom zohlednění dětí již narozených. Způsobů může být vícero, ještě o tom vedeme debatu. Uvidíme, kam se posuneme,“ řekl Právu.

„Chtěli bychom aspoň částečně zohlednit i děti, které se narodily v roce 2023. Ale je to naše interní pozice KDU-ČSL, se kterou půjdeme do debat v rámci koalice,“ dodal Výborný.

Striktní stanovení hranice pro zvýšení příspěvku od 1. ledna 2024 by nepokládal za šťastné. „Z mnoha důvodů. Pamatujeme si určitě situaci z roku 2020, kdy se příspěvek navyšoval,“ řekl.

Připomněl tak odpor rodičů k záměru vlády ANO a ČSSD navýšit „rodičák“ o 80 tisíc z tehdejších 220 na 300 tisíc jen rodičům dětí narozených od 1. ledna, takže by na to nedosáhli rodiče potomků narozených třeba jen pár vteřin před silvestrovskou půlnocí.

Komu přidat rodičovskou? Koalice rodiny napíná

Domácí

Nakonec tehdy zástupci nespokojených občanů dosáhli dohody, že se příspěvek navýšil všem rodičům, kteří jej po 1. lednu 2020 aktivně pobírali. Celých 80 tisíc bylo možné po měsíčních částkách čerpat do čtyř let dítěte, někteří rodiče tak dosáhli jen na poměrnou část.

ODS a TOP 09: Musíme šetřit

Rozpaky budí navyšování rodičovské v řadách ODS a TOP 09. „Chceme, aby to nemělo dopad na strukturální deficit. To znamená, že by se obdobné částky, které to bude stát, měly někde uspořit. To je naše základní východisko. O konkrétních návrzích se budeme bavit v klubu v úterý,“ řekl Právu šéf klubu TOP 09 Jan Jakob.

„Zkrácení rodičovské na tři roky dává smysl. Osobně bych také nepreferoval, aby zvýšení rodičovské platilo zpětně. Můj osobní názor je, že by to mělo platit pro rodiče dětí narozených od ledna. Ale je otázka, jestli na tom v koalici najdeme shodu,“ dodal.

Předseda klubu ODS Marek Benda nechtěl předjímat, jak se strana k rodičovské postaví. „Vyjednavači průsečík nenašli. Přinesli dvě tři varianty. Probereme to v klubu, pak je sdělíme našim partnerům a pak z toho bude závěr. Jsme vůči dalším výdajům státu od počátku poněkud opatrní. Dobře se rozdává, když je z čeho. Problém je, že v tuto chvíli není úplně z čeho,“ dodal Benda.

Piráti podle Olgy Richterové prosazují pravidelnou valorizaci rodičovské. Navýšení na 350 tisíc pokládají za minimum. „Jde o to, že bez valorizace se zlomově k nějakému datu část rodin dostane na vyšší rodičovský příspěvek a zbývající část rodin ne, což vytváří oprávněný pocit nespravedlnosti,“ napsala Právu.

Předseda klubu Pirátů Jakub Michálek opakovaně sdělil, že by se zvýšení rodičovské mělo týkat jen rodičů dětí, které se narodí od 1. ledna. „Aby nedocházelo k účelovému jednání ve snaze získat vyšší dávky,“ vysvětloval.

Právě jeho slova motivovala Jaroslavu Deckerovou, aby založila internetovou petici za vyšší rodičovskou pro všechny rodiče, kteří budou k danému datu čerpat. Do pátku se na ni podepsalo téměř 22 tisíc lidí.

V současné době mají rodiče možnost čerpat rodičovskou dovolenou 1 až 4 roky. Nejběžnější jsou tři roky. Částka, kterou mohou rodiče čerpat, je vždy stejná, dohromady činí 300 tisíc.

Stanjura připustil zkrácení rodičovské dovolené

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám