Hlavní obsah

Řidička smetla policisty pronásledující delikventa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byl podzimní pošmourný večer před dvěma lety. Žena za volantem mercedesu mířila domů, když v tom se jí před autem vynořily tři běžící postavy. Řidička sice šlápla na brzdu, ale střetu už nedokázala zabránit. Vozem smetla dva policisty i muže, kterého pronásledovali.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Státní zastupitelství posadilo ženu na lavici obžalovaných pro těžké ublížení na zdraví z nedbalosti, Městský soud v Brně ji však před několika týdny osvobodil, jak Právo zjistilo z rozsudku, který má k dispozici.

K nehodě došlo 30. listopadu 2020 na frekventované ulici v brněnských Řečkovicích. Dvojice policistů si tam všimla muže, který se vyhýbal nástupu do vězení. Když ho policisté oslovili a požádali o doklady, muž začal utíkat přes silnici. Oba muži zákona skočili do vozovky za ním a v tu chvíli je všechny porazilo projíždějící auto. Policisté skončili s těžkými zraněními v nemocnici, delikventovi se nic nestalo.

Chování policisty vůči štábu ČT řeší policie kázeňsky. Hrozí mu až propuštění

Krimi

Státní zastupitelství se rozhodlo řidičku obžalovat proto, že podle znaleckého posudku několik desítek metrů před nehodou překročila rychlost, ačkoli těsně před střetem už jela podle předpisů.

Kdyby totiž podle obžaloby jela předpisově celou dobu, stačili by policisté i prchající delikvent silnici přeběhnout.

Soustředili se na prchajícího

Žena u soudu vinu jednoznačně odmítla. Upozornila, že ulicí zrovna projížděla tramvaj i autobus MHD, u nedalekého přechodu postávali lidé, proto se soustředila na sledování provozu.

„Najednou jsem před kapotou uviděla jednoho člověka, kterého jsem srazila, dalšího sraženého jsem uviděla až po vystoupení z auta, toho třetího jsem vůbec neviděla. Brzdila jsem, vystřelily airbagy. Nemohla jsem nehodě nijak zabránit, byla tma a muži byli v černých uniformách,“ vypověděla podle verdiktu.

Honička s endurem na Vyškovsku. Muž policii ujel po poli, dlouho se ale neradoval

Krimi

Oba sražení policisté se zřejmě soustředili hlavně na dopadení prchajícího. „Těsně předtím, než jsme ho mohli poučit o zadržení, vyběhl přes vozovku. Já za ním běžel jako první, a když už jsem po něm natahoval ruku, dostal jsem silný náraz od auta, pak už si nevybavuji nic, až pobyt v nemocnici,“ vypověděl jeden z policistů.

„Křičeli jsme na něj: Policie, stůj! Periferně jsem viděl světla aut, ale zdála se mi být tak daleko, že jsem se domníval, že stihneme ulici bezpečně přeběhnout. V poslední chvíli jsem uviděl auto a bylo mi jasné, že kolegu srazí. Pak srazilo i mě,“ popsal druhý policista.

Podle soudního znalce jela řidička více než sedmdesát metrů před místem střetu rychlostí 67 km/h a zpomalovala až na 38 km/h před nárazem. Znalec ale také upozornil, že ženě překážel ve výhledu autobus, za nímž se trojice náhle vynořila.

Řidička na Pražském okruhu vylétla ze silnice. Dvě ženy a dvě děti jsou zraněny

Krimi

„Při reakční době řidičky a brzdné dráhy vozidla už nemohla střetu zabránit. Podle mého názoru byli policisté koncentrováni na stíhanou osobu a to, že se blížilo vozidlo, byl pro ně okrajový vjem, kterému nevěnovali pozornost,“ uvedl znalec.

Trest jen za přestupek

Podle verdiktu soudce Michala Kabelíka nelze dát do souvislosti sražení policistů a překročení rychlosti desítky metrů před střetem. „Pro obžalovanou se jednalo o naprosto náhlou a nenadálou překážku, neboť přirozeně nemohla počítat s tím, že zničehonic jí vyběhnou z levé strany, navíc šikmo přes vozovku tři prchající muži, byť dva z nich v úmyslu plnit své povinnosti dle zákona o policii,“ rozhodl Kabelík.

Podle soudu by se dalo jako o viníkovi uvažovat o prchajícím delikventovi.

Auto plné mladých lidí bouralo u Nového Boru. Jeden bojuje o život, řidič nadýchal

Krimi

„Znenadání vyběhl přes vozovku v úmyslu zabránit služebnímu zákroku policie, kdy velmi dobře věděl, že ho čeká zadržení, a při nenadálém vstupu do vozovky bez zájmu o provoz musel počítat s tím, že za ním přes rušnou komunikaci vyběhnou i policisté. Měl a mohl vědět, že může dojít ke sražení kteréhokoli z policistů při úprku za ním. Policisté samozřejmě jednali odpovědně v úmyslu zajistit hledanou osobu, ovšem tím částečně rezignovali na svou bezpečnost,“ dodal soudce.

Případ bude mít pro řidičku dohru jen v přestupkovém řízení, kde se bude řešit předchozí překročení rychlosti. Verdikt je pravomocný.

Reklama

Výběr článků

Načítám