Hlavní obsah

Odstraňování graffiti z Karlova mostu začalo. Nejtěžší práce, kterou jsem kdy dělal, říká restaurátor

ČTK, js

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Restaurátor Jakub Tlučhoř už poněkolikáté odstraňuje graffiti z Karlova mostu. Vandalské projevy sprejerů odstraňoval z nejstaršího mostu v Praze už několikrát, tento případ ale označil za zatím nejrozsáhlejší. Do práce se dal v sobotu odpoledne, práce dokončí v řádu dnů.

Odstraňování grafittiVideo: Aktu.cz

 
Článek

Policii se přihlásil v sobotu podvečer mladý muž, který most v pátek posprejoval. Policisté vědí, i kdo je dívka, která byla s ním. Oba jsou mladiství.

Případem vandalismu se policie zabývá od pátku, škodu předběžně vyčíslila na 100 tisíc korun. Pachateli hrozí za trestný čin poškození cizí věci až tříleté vězení.

Sprejer z Karlova mostu se přihlásil policii

Domácí

Muž, kterého na místo povolala Technická správa komunikací, novinářům řekl, že při odstraňování graffiti je důležité začít co nejdříve.

Tlučhoř je odborným restaurátorem s licencí na kulturní památky. Ráno na mostě odebral vzorky pro zkoušky rozpustnosti pojiv obsažených v použitém spreji. Poté vyvinul vhodnou směs organických rozpouštědel.

„Je to gel, který se nanese na jednotlivá počmáraná místa a cyklicky se bude tlakovou párou vhánět do povrchu kamene, aby se z porézního systému vytlačily pigmenty a nedošlo k žádnému poškození kamene,” popsal muž, který kvůli aktuálnímu případu přerušil zahraniční dovolenou.

Foto: Jiří Forman, Aktu.cz

Restaurátor Jakub Tlučhoř začal v sobotu odpoledne odstraňovat graffiti z Karlova mostu.

Zábradlí prošlo před časem rekonstrukcí a část kvádrů je nová. Podle Tlučhoře to ale při metodě odstraňování spreje nebude hrát roli. “Nový kámen má podobné složení. Je to hrubozrnný křemenný pískovec s podobnými porézními systémy,” vysvětlil.

Pracovat začne sám, pokračovat zřejmě bude i přes noc. Pokud by se odstraňování protahovalo, povolá si pomocný tým.

Policie zveřejnila video s dvojicí, kterou hledá kvůli poničení Karlova mostu

Krimi

„Je důležité odstranit graffiti co nejdřív. Čas hraje hraje roli, protože dochází k polymerizaci barev - těch pojiv, co na tom jsou,” zdůraznil.

Podle něj navíc graffiti láká další vandaly. “Když máte třeba na fasádě graffiti už starší, přitahuje to dalšího grafiťáka, který to podepíše. Je to jako když máte skládku, další člověk tam odhodí svůj bordel,” podotkl.

Foto: Jiří Forman, Aktu.cz

Restaurátor Jakub Tlučhoř začal v sobotu odpoledne odstraňovat graffiti z Karlova mostu.

„Karlův most je naše chlouba, toto poškozování si nesmíme nechat líbit,” řekl restaurátor. Pachateli vzkázal, že kdyby to šlo, nechal by ho za trest odstraňovat graffiti na všech památkách.

„Aby zjistil, že to není jen tak. Je za tím kus práce a taky riziko poškození té památky,” uzavřel.

Vandal posprejoval Karlův most, nápisy jsou i na lampě a soše

Krimi

Vandal zanechal na mostě nápisy v angličtině nasprejované nesmyvatelnou tyrkysovou barvou. Potřísněný je podstavec sochy svatého Augustina, na který sprejer umístil nápis „sorry“ (promiň).

Od této sochy pak směrem ke Starému Městu střídavě počmáral zábradlí i stojany lamp.

Foto: Jiří Forman, Aktu.cz

Restaurátor Jakub Tlučhoř začal v sobotu odpoledne odstraňovat graffiti z Karlova mostu.

Nejrozsáhlejší nápis zabírá více než desetimetrový vršek zábradlí za sochou svatého Jana Nepomuckého. Pachatel napsal například U hurt me (Ublížil/a jsi mi) nebo I love you & I hate you (Miluji tě a nenávidím tě).

Zatímco zahraniční turisté v sobotu kolem graffiti procházeli bez povšimnutí, čeští návštěvníci mostu se nad nimi často pohoršovali a vandala nazývali nelichotivými výrazy.

Vzpomínali také na potrestání dvou Němců, kteří v létě 2019 posprejovali jeden z pilířů mostu. Soud za to uložil roční podmínku, stotisícový peněžitý trest a vyhoštění na pět let.

Reklama

Výběr článků

Načítám