Hlavní obsah

Policie zveřejnila video s dvojicí, kterou hledá kvůli poničení Karlova mostu

Praha
Aktualizováno

Kvůli posprejování části Karlova mostu v Praze chtějí policisté mluvit s mužem a ženou, kteří se objevili na záznamech kamerového systému. Tyto záběry policisté zveřejnili v sobotu v poledne.

Policie hledá dvojici kvůli poničení Karlova mostuVideo: Policie ČR

 
Článek

„Operátor kamerových systémů dohledal muže a ženu, se kterými bychom chtěli kvůli posprejování mostu mluvit. Nyní tyto záznamy zpracováváme a okolo poledne je zveřejníme. Samozřejmě za předpokladu, že se nám pachatel do té doby sám nepřihlásí. To bychom potom záběry zveřejnit nemohli,” avizovala policie ráno.

Záběry pak v poledne skutečně publikovala. „Nemůžeme vyloučit, že by se mohlo jednat o cizince. Prosíme, aby zbystřili hoteliéři, ubytovatelé a recepční. Právě v jejich zařízení tito dva mohou bydlet. Kdo je poznává, ať volá 158!,” uvedl policejní mluvčí Jan Daněk.

„Případ je prověřovaný pro podezření ze spáchání trestného činu poškození cizí věci, za což pachateli hrozí až tříletý pobyt za mřížemi. Škoda na Karlově mostě byla zatím předběžně vyčíslena na 100 tisíc korun,” dodal.

Vandal posprejoval Karlův most, nápisy jsou i na lampě a soše

Krimi

Sprejer cítil lásku i nenávist

Policie se případem zabývá od pátku, kdy se na části Karlova mostu objevily nápisy v angličtině nasprejované nesmyvatelnou modrou barvou. Jsou na části kamenného zábradlí, na podstavci jedné ze soch i na lampě.

Nápisy jako například „hate you”, „love” nebo „sorry” jsou nastříkány nesmyvatelnou modrou barvou. Posprejovaná je i lampa na mostě.

Vandal počmáral Karlův mostVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Podle mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Barbory Liškové odborný restaurátor nápisy odstraní o víkendu. Nápisy se odstraní v řádu několika hodin, maximálně několika dní podle obtížnosti, uvedla.

Pokuta za protestní parkování na Karlově mostě

Krimi

Vandal nebo vandalové z místa zmizeli, i když Karlův most střeží ve dne v noci 25 kamer městského kamerového systému. Mají k nim přístup jak strážníci, tak policisté.

„Vzhledem k tomu, že během směny operátoři obsluhují daleko více kamer, není v personálních, technických ani časových možnostech sledovat pouze tento úsek. Tzn. i kdyby bylo každé místo pod kamerami, není v lidských ani technických možnostech (monitor počítače najednou snímá maximálně 16 kamer) sledovat jeden obraz 24 hodin denně,” uvedla mluvčí strážníků Irena Seifertová.

Foto: Petr Horník, Právo

Když přitom před lety město nechalo kvůli útokům vandalů na národní kulturní památku instalovat u mostu nové kamery a u soch speciální elektrický plot, tvrdil magistrát, že strážníci mohou v případě nutnosti zasáhnout na místě během pár minut.

Naposledy se vandalismem na Karlově mostě zabývaly úřady v létě 2019, kdy dvojice turistů z Německa – tehdy jednatřicetiletý Benjamin Wittig a jeho o sedm let mladší bratr Niclas Steiger – poničila sprejem pilíř Karlova mostu mezi Kampou a ulicí U Lužického semináře na Malé Straně.

Němec viněný ze sprejování na Karlův most podal dovolání

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám