Hlavní obsah

URNA potřebuje čas, než se sbalí, řekl policejní prezident. Nesmysl, oponuje šéf útvaru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policejní prezident Martin Vondrášek na úterní tiskové konferenci na otázku, proč při prosincovém zásahu na filozofické fakultě nebyl ihned přivolán speciální Útvar rychlého nasazení (URNA), poznamenal, že nejdřív měla proti střelci zasáhnout prvosledová hlídka. Ta dojela na místo v řádu jednotek minut a poté byla podle něj na řadě zásahová jednotka, kterou má každé krajské policejní ředitelství, tedy i pražské.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Když je potřeba, okamžitě vyjíždí. Byla k dispozici během jedenácti minut,“ přiblížil Vondrášek, kdo měl za úkol jako první zasáhnout. „Pokud jde o Útvar rychlého nasazení, to je protiteroristická jednotka, která prostě potřebuje více času, než dorazí na místo. A protože to bylo v Praze, byla tam brzy. Jenom vzít materiál do vrtulníku a dostat se na místo, kde se bojuje, to je opravdu o vícero desítkách minut,“ dodal.

Redakce Novinek a Práva proto oslovila ředitele URNA Libora Lochmana, ať se k tragické události z 21. prosince a nasazení speciálně vycvičených policistů vyjádří.

Na úterní tiskové konferenci policie zaznělo, že URNA nebyla ihned nasazena, protože trvá desítky minut, než se sbalíte, připravíte a přesunete na místo, a tudíž jste nemohli tak brzy zasáhnout.

My jsme tam byli samozřejmě také, ale na místě primárně zasahovaly prvosledové hlídky. Když nás vyrozuměli, byli jsme tam do dvaceti minut, a pomáhali jsme prohledávat objekt.

Na prvotní zásah proti střelci vás nezavolali?

Když se něco stane, vyjíždíme ze základny do pěti minut. Ale když jsme se o této události dozvěděli, už běžela.

Odstřelovač měl vraha z fakulty už na mušce, když se zastřelil

Krimi

Pražská policie do akce vzala nejprve vlastní zásahovku a vás nevolala?

Praha si asi pozvala svou zásahovku a nás pak pozvalo policejní prezidium. Ale jak jsem řekl, tyto věci jsou spíše záležitostí prvosledových hlídek.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Libor Lochman

Co říkáte na tvrzení, že vám trvá dlouho se sbalit, vzít materiál do vrtulníku a dostat se na místo?

To je nesmysl. Tam jde spíš o to, kdy nás vyrozumějí a kdy dojedeme na místo. Sídlíme ve Zbraslavi (okrajová část Prahy – pozn. red.), kdežto pražští policisté se pohybovali přímo v Praze, takže je logické, že to nemůžeme stihnout. Když nám řeknou, buďte na Staroměstském náměstí, do pěti minut naši lidé vyrazí a jsou tam za deset patnáct minut. Jakmile jsme dostali v tomto případě vyrozumění, hned jsme vyjeli.

Kdy to zhruba bylo?

Myslím si, že kluci vyjížděli z útvaru, když jsem dostal informaci, že se (pachatel) zastřelil. Byli tedy už na cestě. Přesný čas, kdy nás zavolali, si nepamatuji, ale vím, že jsme tam byli do dvaceti minut poté, co nás povolali, a zapojili jsme se do práce okolo.

Jak hodnotíte ze svého pohledu zásah proti střelci?

Myslím, že policie reagovala velice rychle. Na fakultě jsem byl a je to neskutečně členitá budova. Docela trvá, než zjistíte, kudy se jde na ochoz. Nebavím se o tom, co vše předcházelo, ale policie na místě reagovala rychle a docela dobře.

Útvar rychlého nasazení (URNA)

Jedná se o specifický policejní útvar určený především pro boj proti terorismu. Působí na celém území Česka, sídlí v policejním areálu v Praze na Zbraslavi.

Foto: Policie ČR

URNA

Provádí zákroky zejména proti teroristům, únoscům lidí a dopravních prostředků, nebezpečným pachatelům organizované trestné činnosti a pachatelům zvlášť závažných úmyslných trestných činů, zejména při jejich zadržení.

Foto: Policie ČR

Cvičení Útvaru rychlého nasazení

Mezi jeho zahraniční protějšky patří mimo jiné britská elitní jednotka 22 SAS.

Foto: Policie ČR

URNA sídlí v Praze na Zbraslavi

(zdroj: Policie ČR)

Má ruce nahoře, odhodil zbraň, prostřelil si hlavu. Policie ukázala další videa z fakulty

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám