Hlavní obsah

Neexhiboval jsem, ohradil se Rakušan. Případ dcery poslance Richtera prověří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) i pražský policejní ředitel Petr Matějíček slíbili poslanci Janu Richterovi (ANO), že se osobně zasadí o prošetření případu jeho dcery, studentky Filozofické fakulty UK. Tu 21. prosince postřelil a vážně zranil David K., který na půdě fakulty zastřelil čtrnáct lidí a pak sebe. Dalších 25 zranil.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Vít Rakušan (vpravo) na tiskové konferenci v den střelby na FF UK vedle policejního ředitele Martina Vondráška

Článek

Richter na čtvrtečním jednání bezpečnostního výboru Sněmovny oznámil, že jeho dcera je jednou ze zraněných, některé poslance tím překvapil.

Vytkl záchranářům, že trvalo skoro hodinu, než jeho masivně krvácející dceru odvezli do nemocnice v Motole, nějakou dobu ji podle jeho slov nechali ležet na zemi před fakultou. Podle něj s ním nikdo z policie ani z vedení fakulty nekomunikoval.

Řekl také, že druhý den přijeli jeho dceru do nemocnice, když byla po těžké operaci, vyslýchat policisté a poznamenal, že vládní politici se pouze přijeli vyfotit na pietní akt před fakultou, aniž by se zajímali o osudy obětí.

Poslanec Richter má po střelbě na fakultě zraněnou dceru. Policii vyplísnil za zásah

Domácí

„Ministr vnitra nekomunikoval. Co dokázala udělat spousta politiků, bylo to, že pár hodin potom došli na to místo, udělali selfíčko, vyfotili se, a tím to skončilo,“ řekl Richter na bezpečnostním výboru.

To Rakušan odmítl. „Od první minuty jsem byl v komunikaci s paní rektorkou UK Milenou Králíčkovou, voláme si často. Kdokoliv mě oslovil s jakoukoli prosbou, okamžitě to řeším. Nikde jsem neexhiboval,“ řekl Rakušan Richterovi.

Dodal, že dokonce telefonoval příbuznému jedné z obětí. „Apeloval jsem na citlivou komunikaci ke všem, kterých se to osobně dotklo,“ řekl ministr a dodal, že tragédie v rodině opozičního poslance ho mrzí.

„Vůbec na to nenahlížím tak, že je to někdo z jiného politického tábora. Je to prostě táta dcery,“ vyjádřil se Rakušan.

Vyslýchali ji kvůli oblečení

Ředitel pražské policie Matějíček Richterovi slíbil, že osobně celý postup policie i záchranných složek prověří. „Spojím se s vámi a budu vám nápomocen,“ řekl.

Dozorová státní zástupkyně Jana Murínová uvedla, že výslech Richterovy dcery je teprve naplánován, a to za asistence policejního psychologa.

„Hned druhý den, 22. prosince, přijeli do nemocnice policisté a ptali se mé dcery, co měl ten střelec na sobě. Že tam jsou údajně nějaké rozpory ohledně barvy jeho oblečení,“ nenechal se odbýt poslanec.

Foto: ANO, ČTK

Poslanec ANO Jan Richter.

Zopakoval, že ačkoliv poskytl své telefonní číslo čtyřem policistům, nikdo jej nekontaktoval.

„Nikdo se neozval ani mně, ani mé manželce, ani mé zletilé dceři. Na policii jsem musel volat sám,“ řekl Richter.

„Jako poslanec jsem klidně mohl zavolat i policejnímu prezidentovi, ale nechtěl jsem takto postupovat. Jen doufám, že péči, kterou má v nemocnici moje dcera, mají i další zraněné oběti,“ řekl poslanec, který rovněž vyzval média, aby nechali jeho i jeho dceru na pokoji.

Rakušan: Sám mám nějaké otázky ohledně zásahu policie na fakultě

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám