Hlavní obsah

Registry zdraví platí, poslanci přehlasovali prezidenta

Právo, Novinky, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslanci přehlasovali veto prezidenta Václav Klause a schválili novelu, která upravuje zdravotní registry, v nichž stát shromažďuje údaje o zdraví obyvatel. Dosud jejich platnost neupravoval žádný zákon. Pro novelu hlasovalo 124 ze 173 přítomných zákonodárců.

Foto: Jana Matějíková

jízdní řád

Článek

Poslanci schválili novelu i s pozměňovacími návrhy Senátu již v únoru. Na počátku března ji však odmítl podepsat prezident Václav Klaus, kterému vadilo zejména to, že návrh zákona nepředkládala vláda. "Jeho obsah se však dotýká základních svobod a práv občanů, a proto by se jím vláda vážně zabývat měla," vysvětlil na začátku března Novinkám prezidentovo rozhodnutí mluvčí Hradu Petr Hájek.

"Jsem velmi ráda, že Sněmovna potvrdila své dřívější rozhodnutí a registry budou," řekla Právu krátce po hlasování ministryně zdravotnictví Marie Součková. Schválené znění znamená, že v registrech nebudou uvedena jména a adresy lidí, kterých se údaje týkají, ale jako identifikační znak v nich zůstane rodné číslo.

Evidují se i pacienti s drogovou závislostí

Klaus přitom chtěl, aby údaje v registrech byly anonymní. S jeho výhradami k zákonu souhlasil i Úřad pro ochranu osobních údajů. V České republice je nyní registr hospitalizovaných, rodiček, novorozenců, vrozených vad, potratů, cévní chirurgie, kardiochirurgie a kardiovaskulárních intervencí, kloubních náhrad, nemocí z povolání, lékařů, lékárníků, zubařů, onkologických pacientů a také registr lidí, kteří byli léčeni nebo se léčí z drogové závislosti.

"Data o těchto pacientech se sbírají již dlouhou dobu a na jejich základě se vyvíjejí léčebné metody a připravují preventivní programy," řekla Součková. Dodala, že například onkologický registr pomohl k tomu, že byl připraven celonárodní program záchytu rakoviny prsu u žen starších 45 let. "Na jeho základě se podařilo zachránit stovky žen, a to tím, že nádor byl odhalen včas, v době, kdy je plně léčitelný. Proto registry mají své velké opodstatnění," řekla Součková.

Totéž si myslí i místopředseda zdravotního a sociálního výboru Sněmovny Josef Janeček (KDU-ČSL). Mimo jiné řekl, že "registry mají obrovskou hodnotu."

Registry upravovala jen ministerská vyhláška

Registry dříve fungovaly na základě ministerské vyhlášky. Od ledna to ale nebylo možné, a proto musela být vytvořena novela zákona. Aby se překlenulo období do přijetí zákona, což se stalo nyní, ministryně Součková vydala vyhlášku, která existenci registrů na přechodné období umožnila.

Do boje proti ní vytáhla Česká lékařská komora, která tvrdila, že ministryně na to nemá právo a vyhláška by měla být zrušena. Dokonce vyzvala lékaře, aby ji bojkotovali a údaje do registrů neposílali. Součková jim pak vzkázala, že je to nesmysl, a lékaři by měli údaje posílat.

Reklama

Související témata:

Související články

Zdravotní registry nekončí

Citlivé údaje o zdravotním stavu obyvatel, které stát dosud shromažďuje do několika národních centrálních registrů, budou zřejmě fungovat dál i když možná...

Klaus vetoval zákon o registrech pacientů

Prezident Václav Klaus ve čtvrtek vetoval novelu zákona o péči o zdraví lidu. Novela měla umožnit další fungování registrů, v nichž stát shromažďuje údaje...

Výběr článků

Načítám