Hlavní obsah

Registry s údaji o zdraví lidí budou pokračovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Registry, v nichž stát shromažďuje údaje o zdraví obyvatel, budou dále fungovat. Poslanci v úterý schválili novelu, která by to měla umožnit. Občanští demokraté hlasovali proti. Domnívají se, že shromažďování dat o lidech je v České republice příliš podrobné a varují před rizikem zneužití těchto citlivých údajů.

Foto: Milan Haluška

Ilustrační foto

Článek

Sněmovna novelu přijala ve znění, které má do určité míry posílit ochranu dat. Z některých registrů by tak mělo zmizet jméno jako jeden z identifikačních znaků. Do registru lidí, kteří se léčí z drogové závislosti za pomoci substitučních látek, má být možné vkládat data jen se souhlasem pacienta.

Ve sporu jde konkrétně o osud registrů onkologických pacientů, hospitalizovaných, rodiček, novorozenců, vrozených vad, potratů, cévní chirurgie, kardiochirurgie a kardiovaskulárních intervencí, kloubních náhrad, nemocí z povolání, lékařů, lékárníků, zubařů a také lidí, kteří se léčí z drogové závislosti za pomoci substitučních látek. Analýza dat slouží například k vývoji léčebných metod a přípravě preventivních programů. Některé z registrů jsou poměrně nové, jiné už fungují desítky let.

Registry zatím fungují na základě nižších právních předpisů, to však podle autorů novely nebude od ledna možné. Proto je prý třeba zmínit je přímo v zákoně. Poslanci dnes novelu sice schválili, Součková už ale nepočítá s tím, že by nabyla účinnosti ještě do konce roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám