Hlavní obsah

Referendum o zákazu hazardu v Kladně míří k soudu. Bylo zmanipulované, tvrdí senátorka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Senátorka Adéla Šípová (piráti) podala v pondělí návrh na vyslovení neplatnosti hlasování v referendu o zákazu hazardu v Kladně, které spadá do jejího volebního obvodu. Podle ní bylo referendum, které se konalo v Kladně souběžně s prvním kolem prezidentských voleb, zmanipulované.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Dnes (v pondělí) jsem podala návrh na vyslovení neplatnosti hlasování ke Krajskému soudu v Praze. Měli by rozhodnout do třiceti dnů od podání návrhu,“ uvedla Šípová pro Novinky.

„Referendum o hazardu bylo zmanipulované,“ odůvodnila své rozhodnutí.

Plebiscitu se v Kladně 13. a 14. ledna zúčastnilo 26 procent voličů (v prezidentských to bylo 62 procent), zákon ale vyžaduje minimální účast 35 procent Ačkoli se tři čtvrtiny hlasujících vyslovily pro zákaz hazardu, je referendum pro nízkou účast neplatné.

„Město Kladno udělalo vše pro to, aby zmařilo hlasování v referendu a lidé neměli přístup k hlasovacím lístkům, kterých ostatně natisklo asi jenom šedesát procent. Tím bylo porušeno ústavní právo, konkrétně Článek 21 Listiny základních práv svobod,“ uvedla Šípová.

Doplnila, že porušení zákona a férovosti hlasování vidí také v nepoctivé informační kampani města z veřejného rozpočtu, která vyzývala k neúčasti v referendu a dehonestovala iniciátory petice.

Referenda řešila hazard i větrníky

Domácí

Iniciativa Kladno bez hazardu nasbírala pro konání referenda více než pět tisíc podpisů. Teď rovněž kritizuje průběh referenda.

„Vedení města od začátku bojkotovalo vyhlášení referenda, neumožnilo nám o něm informovat v měsíčníku Kladno a naopak vyhrožovalo svým občanům, že pokud hazard skončí, přestane ve městě fungovat řada služeb,“ sdělila Anna Gamanová z iniciativy Kladno bez hazardu, která je zároveň opoziční zastupitelkou města.

Iniciativa už nasbírala kolem dvou set stížností na průběh hlasování. Sama senátorka jich podle svých slov obdržela více než padesát. Uvedla také, že podle některých například přímo před volebními místnostmi čekali lidé s letáky na podporu hazardu.

„Výroky paní senátorky Šípové a paní zastupitelky Gamanové v dnes (v pondělí) rozeslané tiskové zprávě odmítáme. Jak příprava, tak průběh Místního referenda byly zcela v souladu se zákonem o místním referendu, což potvrdila i příslušná Místní komise ve svém zápise ze dne 14. 1. 2023 ve 21:45 podpisem všech členů komise, a to včetně všech zástupců Přípravného výboru (iniciátorů referenda),“ uvedl pro Českou televizi Vít Heral, mluvčí kladenské radnice.

Město Kladno v čele se starostou Milanem Volfem (Volba pro Kladno) se konání referenda bránilo do poslední chvíle. V prosinci nařídil konání plebiscitu Krajský soud v Praze. Ten tak bude nyní rozhodovat ohledně referenda podruhé.

Benda stáhl návrh na snížení daně z loterií

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám