Hlavní obsah

Referenda řešila hazard i větrníky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spolu s prezidentskými volbami se v některých městech konala místní referenda. V největším středočeském městě Kladně lidé mohli rozhodnout o zákazu heren a hazardu. Účastnilo se jich ale tak málo, že referendum není platné a herny či kasina tak mohou zůstat v provozu.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Referenda proti hazardu v Kladně se zúčastnilo tak málo lidí, že je hlasování neplatné.

Článek

Z takřka 52 tisíc voličů se do referenda zapojilo jen zhruba 13,5 tisíce lidí, tedy necelých 27 procent. K tomu, aby bylo referendum platné, je však potřeba 35procentní účast. Byť velká většina, přesněji téměř 75 procent z těch, kdo hlasovali, podpořila zákaz heren, nemusí se kvůli nízké účasti vedení města tímto rozhodnutím řídit.

Opačně dopadlo referendum v Dobříši na Příbramsku. Tady se účastnilo dost lidí na to, aby vedení města muselo výsledek hlasování respektovat. Z necelých sedmi tisíc voličů jich hlasovalo přes 54 procent. Referendum se tu týkalo dalšího rozvoje zástavby v okrajových částech.

Řeporyje proti výstavbě

Závazné je i referendum v pražských Řeporyjích, hlasovalo v něm přes 50 procent obyvatel. Starosta Petr Novotný (ODS) řekl, že většina hlasovala „ano“ v odpovědi na otázku, zda by městská část měla podniknout veškeré kroky proti výstavbě bytových domů v přírodním parku Prokopské a Dalejské údolí. Referendum si svými podpisy vymohli místní, kteří s projektem nesouhlasí.

V Dudíně na Jihlavsku lidé v místním referendu řešili plán výstavby zařízení pro seniory. Vedení obce dali najevo, že sociální služby mají jejich podporu. Před lidi předstoupila radnice s otázkou, jestli se má vedení obce ve volebním období 2022 až 2026 zabývat možností výstavby domova pro seniory v obci. Po sečtení odevzdaných lístků bylo celkem 86 pro stavbu. Třicet hlasujících záměr odmítlo. Všechny lístky byly platné. Zbytek ze 153 oprávněných voličů se plebiscitu nezúčastnil.

Už druhé referendum o nahrazení Vřídelní kolonády v Karlových Varech za repliku litinové kolonády z 19. století není platné. K místnímu plebiscitu přišlo málo lidí.

Požadavek, aby město zbouralo kolonádu ze 70. let 20. století a postavilo místo ní napodobeninu kolonády z 19. století, tak opět neprošel. Vedení Karlových Varů už předem upozorňovalo, že i kdyby záměr prošel, město nemá peníze na realizaci takového záměru.

Některým lidem nepřišly voličské průkazy

Prezidentské volby

Obyvatelé obce Ptenín na Plzeňsku odmítli stavby větrných elektráren. Hlasovat přišlo 122 lidí z celkem 164. Proti bylo 63 obyvatel, pro stavbu pak 57. I když bylo hlasování velmi těsné, referendum je závazné i platné, protože se ho zúčastnilo přes 74 procent voličů.

„Hlasování bylo těsné, ale pro nás je závazné. Minimálně dva roky se další referendum na toto téma nemůže konat,“ řekl starosta obce Ptenín Martin Kastner (Nezávislý).

Obyvatelé Horní Řasnice u Frýdlantu na Liberecku těsnou většinou odmítli spolupráci s firmou W.E.B Větrná energie, která plánuje v této oblasti výstavbu devíti větrných elektráren. Hlasovalo 114 ze 188 voličů, jeden hlas byl neplatný. Pro ukončení spolupráce bylo 60 lidí, tedy 53 procent hlasujících.

Obec Opatovice nad Labem na Pardubicku má podle výsledku referenda zabránit stavbě průmyslové haly. Proti hale se vyslovilo 682 lidí, s výstavbou souhlasilo 477 obyvatel. Developer má koupené pozemky, územní plán stavbu povoluje. Hlasování si před časem vymohla opozice. Jeho vypsání předchozí vedení obce odmítalo, rozhodl o něm až soud.

Obyvatelé Habřiny na Královéhradecku rozhodli, že si přejí obnovu areálu kostela na vrchu Chloumek. V obci je 236 voličů, k volbám jich přišlo 178, 177 hlasů bylo platných. Pro obnovu památky hlasovalo 111 lidí, 65 bylo proti, jeden hlas se nevyslovil pro žádnou variantu.

Většina obyvatel Horních Bludovic na Karvinsku odmítla stavbu závodu na zpracování plastových výrobků pro farmaceutický průmysl, který v části Prostřední Bludovice chce postavit společnost Vinamet.

V obci s téměř 2,5 tisíce obyvatel se referenda zúčastnilo 1322 lidí, což je 64,9 procenta. Platných hlasů bylo 1264, z toho proti stavbě se vyslovilo 942 lidí, 313 voličům by továrna nevadila a devět osob se zdrželo. „Očekával jsem, že to tak dopadne. Jak jsem se bavil s občany, tak většina se vyjadřovala proti té stavbě,“ řekl Právu starosta Roman Nytra (Nezávislí – Horní Bludovice).

Hruška zachová školu

Místní referendum zorganizovali také v Hrušce na Prostějovsku. Důvodem byla demolice budovy někdejší školy z roku 1902. O jejím zbourání rozhodla ves v referendu v roce 2017. Názory se ale změnily a občané si vynutili nové referendum.

„Budova se bourat nebude,“ informovala starostka Vladana Šplíchalová (KDU-ČSL). Referenda se zúčastnilo 116 ze 184 voličů. „Jeden hlas byl neplatný, takže ze 115 platných hlasů bylo 80 proti a 35 pro bourání. Účast byla 63 procent,“ řekla.

Starosta Novotný v Řeporyjích jasně zvítězil

Komunální volby

Reklama

Výběr článků

Načítám