Hlavní obsah

Benda stáhl návrh na snížení daně z loterií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda stáhl svůj návrh na snížení sazby daně z hazardu u loterií z nynějších 35 procent na 23 procent. V úterý o tom informoval Český rozhlas Radiožurnál. Benda uvedl, že v koalici není na snížení daně z loterií shoda.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf poslanců ODS Marek Benda

Článek

Benda návrh na snížení daně z loterií předložil minulý týden k vládnímu daňovému balíčku, který by Sněmovna měla schvalovat v pátek. Benda ve zdůvodnění svého návrhu uvedl, že platná úprava zvýhodňuje provozovatele jiných hazardních her, přestože některé z nich jsou pro společnost nebezpečnější a ziskovější. „Poskytnutí takovéto výhody a podpory je evropským právem zakázáno,“ napsal poslanec.

Návrh následně podpořil ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Uvedl, že návrh se týká hlavně loterie Sportka. „Určitě to není ta nejvíce společensky nebezpečná závislost, pokud je podávání Sportky vůbec závislost,“ prohlásil minulý týden ve čtvrtek po jednání vlády.

Další koaliční strany se ale postavily proti návrhu. „Za KDU-ČSL obecně říkám, že v situaci, kdy hledáme každý milion v rámci rozpočtu, tak nepovažujeme za šťastné navrhovat jakékoli restrikce na příjmové straně státního rozpočtu v tuto chvíli,“ řekl už dříve předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný. Také předseda klubu Pirátů Jakub Michálek uvedl, že není vhodná doba na to, aby stát s obrovským strukturálním deficitem posílal stovky milionů korun hazardu. Proti snížení daně se podle rozhlasu postavilo také hnutí STAN.

Vobořil: Na loterie nemá být daň jako na nebezpečné automaty

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám