Hlavní obsah

Některým lidem nepřišly voličské průkazy

Česká pošta podle mluvčího Matyáše Vitíka eviduje po celé ČR 16 reklamací v souvislosti s voličskými průkazy a řeší je přednostně. Pokud někomu průkaz nepřišel, radí lidem, aby se obrátili na příslušnou radnici a na poštu. Volby prezidenta začaly v pátek a končí v sobotu.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Nevyplněný voličský průkaz

Reklama

Článek

Někteří lidé v Jihomoravském kraji řeší problémy s voličskými průkazy, část z nich je nedostala, jiní s velkou časovou prodlevou a někteří až po urgencích. Mluvčí městské části Brno-střed Kateřina Dobešová řekla, že za dva dny volala desítka lidí. Jeden z mužů zjistil, že jeho voličský průkaz leží na poště od 3. ledna, ale výzvu nedostal. Po voličském průkazu se shánějí i lidé v části Brno-sever nebo v Hodoníně.

Od 6. ledna čekal na voličský průkaz i s manželkou Dan Petrucha. Ještě ráno ho neměli a na radnici vyhledali číslo zásilky, podle které zjistili, že týden ležela na poště v Hodoníně a do Brna se dostala teprve dnes. „Až po obědě jsme dostali výzvu k vyzvednutí voličských průkazů na nejbližší poště,“ uvedl Petrucha, který už měl obavy, zda budou mít možnost odevzdat hlas ve volbách. Bez voličského průkazu, o který požádali, by nemohli volit ani v místě trvalého bydliště.

Ještě déle na voličský průkaz čekal muž, který se obrátil na radnici Brno-střed. „Za dva dny nám volala desítka lidí. Stalo se nám, že pán zjistil, že má průkaz od 3. ledna uložený na poště, přitom mu nepřišlo avízo k vyzvednutí,“ řekla mluvčí radnice Kateřina Dobešová. Podle ní požádalo o vydání voličského průkazu 1327 lidí pro první kolo prezidentských voleb. Asi 45 procent požádalo elektronicky, deset procent přes poštu s ověřeným podpisem a zbývajících 45 procent přišlo pro průkaz osobně.

Výsledky voleb 1. kola a co bude dál?

Prezidentské volby

Několik lidí kvůli chybějícímu voličskému průkazu volalo i na radnici Brno-sever, která je podle mluvčího Martina Ingra odkázala na příslušnou poštu. Na radnici požádalo o zaslání voličského průkazu poštou téměř 400 lidí.

Komplikace vznikly i jinde, například v Hodoníně. „Sdělili jsme jim, že průkazy byly úřadem vypraveny, a řekli jim podací číslo zásilky, díky kterému mohli zásilku sledovat. Doporučili jsme, aby se obrátili na poštu,“ uvedl mluvčí radnice Josef Horníček.

Pošta několik problémů zaregistrovala. „Máme v celé zemi 16 reklamací vyloženě na voličské průkazy. Není to systémové pochybení, ale může za tím být řada faktorů včetně lidského. Řešíme to přednostně a velmi nám usnadňuje práci, když nám lidé dají číslo té zásilky. Podle toho to můžeme operativně dohledat a předat adresátům ještě před začátkem voleb,“ řekl Vitík.

Doporučuje proto lidem v případě problému obrátit se na radnici, kde číslo zásilky získají, a poté ho předat poště.

Žádosti o voličský průkaz písemně už jen do pátku

Prezidentské volby

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám