Hlavní obsah

Ředitel Národní protidrogové centrály: Samotné užívání kokainu není trestné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kokain je napříč celou Evropou nejoblíbenější stimulační drogou, ovšem právě v Česku stále drží primát pervitin. I tak v tuzemsku obliba kokainu, který se aplikuje nosem, rok od roku roste. Stejně jako jeho produkce. Pro Právo to uvedl ředitel policejní Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Myslíte si, že v případu brněnské primátorky Markéty Vaňkové by mohla být nějaká trestní odpovědnost?

Neznám ten případ jinak než z médií. Ale vycházejme z premisy, že samotné užívání kokainu není trestné. V minulosti už jsme byli svědky toho, že skutečnosti, které nasvědčují, že byl spáchán trestný čin, nemusejí být z nějakých audiovizuálních materiálů, zejména v dobách umělé inteligence, vždycky relevantní.

Jaká je obecně situace s kokainem v Česku?

Úplně obecně je jeho dostupnost zvýšená v důsledku nadprodukce kokainu v produk­čních oblastech.

Jde o Jižní Ameriku?

Ano, stále je to Peru, Bolívie a Kolumbie. Odhady jejich osetých ploch jsou na rekordní výši a určitě se to zvyšuje. Do Evropy se tak dostává víc kokainu a v koncové ceně je lacinější. Tudíž konkuruje jiným stimulantům a je dostupnější. Co se týká obliby, je to nejoblíbenější evropský stimulant. K nám míří nejen z Holandska a Španělska, kde jsou přístavy, ale i kurýrní přepravou, ve vozidlech. Navíc se tím začaly zabývat skupiny, které dřív byly spojené s jinými druhy drog, například Srbové a Albánci.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Jakub Frydrych

Brněnská primátorka Vaňková se drží, reptají jen lidovci

Domácí

Je kokain nejoblíbenější i v Česku?

U nás vždycky dominoval a dodnes dominuje metamfetamin (pervitin). Jsme spíše taková výjimka, protože v celé Evropě je kokain dominantní. My nejsme velkým kokainovým trhem. U nás jde řádově o kilogramy, které se dovážejí většinou vnitroevropsky, v úkrytech ve vozidlech a leteckou či autobusovou přepravou.

Jaká je jeho cena ve srovnání třeba s devadesátými lety? Snižuje se?

Ano, snižuje. S devadesátými lety je to nesrovnatelné, protože tehdy jsme se pohybovali někde na 3500 korunách za jeden gram a dnes se ta cena pohybuje někde nad dvěma tisícovkami, což se už nenápadně přibližuje pouliční ceně pervitinu.

Říkalo se, že kokain byla droga pro smetánku a vyšší třídu. To už asi neplatí…

Říkám tomu statusová droga, která je dnes spojena se spoustou prostředí, a určitě už se to znormalizovalo. Objevuje se u mladých, na taneční scéně a v prostředí noční zábavy. Je to otázka kupní síly.

A v politice?

My vidíme realitu optikou zákona, který nerozlišuje mezi člověkem, co ho porušil, a politikem. Nevím, proč by zrovna mezi politiky nemohli být lidé, kteří stráví svůj volný čas za využití návykových látek, když je to napříč celou společností.

Kokain v Česku

Podle výroční zprávy vládního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti z roku 2022 se v Česku spotřebuje za rok 1,1 tuny kokainu a jeho spotřeba mírně v letech roste. Alespoň jednou v životě ho užila dvě až tři procenta Čechů starších 15 let.

Kokain se do ČR nejvíce pašuje z Nizozemska nebo Belgie, jeho cena pro koncové uživatele se pohybuje mezi 1500 a 3500 korun za gram.

Zbytečná bouře. Vedení ODS brání primátorku Brna

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám