Hlavní obsah

Rebel Hojdar svými výroky spustil lavinu

Novinky, Ivana Cihlářová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Výroky poslance Josefa Hojdara v sobotním Právu vyvolaly lavinu ohlasů. K Hojdarovi se připojili i jiní sociálně demokratičtí poslanci, kteří stejně jako on podmiňují souhlas s vládním návrhem reformy veřejných financí přijetím pozměňovacích návrhů. Jeho tvrzení, že je odposloucháván, vzbudilo zatím opatrné reakce.

Foto: archiv pořadatele

razítko akce

Článek

 Jak řekl Právu soc. dem poslanec Vladimír Laštůvka, řadu pozměňovacích návrhů k vládní reformě budou předkládat i další poslanci za ČSSD. On sám se ve shodě s Hojdarem domnívá, že by mělo být zavedeno páté daňové pásmo pro nejvíce vydělávající zaměstnance. Za problematické momenty dále Laštůvka označil trvalé snížení penzí v případě odchodu do důchodu z důvodu dlouhodobé nezaměstnanosti a také nezapočítávání doby studia do výpočtu penzí.

"Je nesmírně nespravedlivé, jestliže chceme šetřit na lidech, kteří v osmapadesáti letech ztratili zaměstnání a nemají šanci najít nové. To je prostě asociální a nepřijatelné," poznamenal Laštůvka. To, že s pozměňovacími návrhy přijdou i další poslanci, připustili pro Právo také ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach (ČSSD) i místopředseda KDU-ČSL a Sněmovny Jan Kasal.

Budou hledat v ODS a KSČM

Podle Kasala budou některé z pozměňovacích návrhů i přijaty, jak ale zdůraznil, "až po dohodě všech tří stran a ne na základě diktátu pana Hojdara". Návrh reformy je podle něj kompromisem, při kterém museli ustoupit všechny tři zúčastněné politické subjekty. Škromach dokonce uvedl, že kvůli Hojdarovu postoji budou hledat podporu pro reformu i u opozičních ODS a KSČ. "Bude se hledat širší podpora pro jednotlivé zákony i u opozičních stran, aby nebylo na hlasu jednoho poslance, zda zákony projdou či neprojdou," řekl Škromach Právu.

Předseda sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost Jan Vidím (ODS) ale vyloučil, že by koalice našla pro reformu podporu u poslanců jeho strany. "To není reforma, nemá to nic společného s ozdravením veřejných financí. Ten balík pseudoreformních zákonů ani jeden z 58 poslanců ODS nepodpoří, za to bych mohl dát ruku do ohně," řekl Vidím Právu. Podle jeho názoru projde vládě maximálně jeden s překládaných návrhů zákonů, a to za podpory komunistů.

Gross: BIS není za odposlechy

Co se týče Hojdarova tvrzení o tom, že je od července sledován a je mu odposloucháván telefon, oslovení politici pokládají za prakticky vyloučené, že by za tímto sledováním mohla být Bezpečnostní informační služba. "Nemám informace o tom, že je pan Hojdar sledován a nepředpokládám, že je něco takového pravděpodobné, pokud hovoříme o oficiálních bezpečnostních strukturách, které jsou v mé kompetenci " řekl včera Právu ministr vnitra Stanislav Gross. Ten ale zároveň nevyloučil, že Hojdara někdo sleduje za použití soukromé bezpečnostní agentury.

Podobný názor vyjádřili i Škromach a Vidím. "Pokud se to děje, může ho sledovat privátní firma či společnost, kterou zajímají věci, o kterých pan Hojdar jako předseda hospodářského výboru jedná. Nebo může kolem jeho osoby probíhat nějaké vyšetřování a jedná se o sledování v souladu se zákonem," řekl Vidím Právu. Za vážnou věc pak označil Hojdarovo tvrzení jeho kolega, poslanec Laštůvka, podle jehož názoru je třeba, aby se touto záležitostí zabýval poslanecký klub ČSSD. "Jestliže kolega Hojdar klubu tu informaci potvrdí, pak je nezbytné požádat příslušnou parlamentní komisi, aby se tím zabývala, a také ministra vnitra, aby tuto záležitost objasnil. Taková věc se musí vysvětlit," řekl Laštůvka.

Reklama

Související články

Hojdar varoval, že reformu nemusí podpořit

Vládní většina 101 hlasu v úterý padla. Z klubu ČSSD vystoupil předseda hospodářského výboru Sněmovny poslanec Josef Hojdar. Premiér Špidla sice uvedl,...

Špidla s Grossem jeli hasit spory do Ústí

K bezprecedentní události došlo v pátek v ČSSD. Dva nejmocnější muži soc. dem., předseda Vladimír Špidla a první místopředseda Stanislav Gross, přijeli...

Rebel Hojdar si v září odskočí do Mexika

Shovívaví byli členové organizačního výboru Sněmovny k zářijové cestě šéfa hospodářského výboru Josefa Hojdara (ČSSD) do Mexika. Navzdory tomu, že Hojdar...

Výběr článků

Načítám