Hlavní obsah

Rebel Hojdar si v září odskočí do Mexika

Novinky, Naďa Adamičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Shovívaví byli členové organizačního výboru Sněmovny k zářijové cestě šéfa hospodářského výboru Josefa Hojdara (ČSSD) do Mexika. Navzdory tomu, že Hojdar rozladil své stranické kolegy odchodem z poslaneckého klubu, organizační výbor mu dva dny poté kývl na prodloužení již dříve schválené cesty do Cancúnu o jeden den na týden.

Foto: Pavel David

Pěvecký sbor Smetana Kladno a horničtí kamarádi u restaurovaného a vysvěceného pomníku

Článek

Má se tam zúčastnit konference Světové obchodní organizace a Sněmovna mu uhradí cestu, ubytování, diety a pojištění. Někteří soc. dem. přitom minulý týden hrozili, že se pokusí Hojdara sesadit z funkce šéfa výboru, neboť se distancoval od klubu ČSSD, který ho loni v koaličních jednáních do funkce podpořil. K odvolání by ale potřebovali většinu Sněmovny.

ODS a jiní soc. dem. však již dali najevo, že Hojdara podrží. Právě v září, jehož čtvrtinu stráví Hojdar za oceánem, se uskuteční klíčová jednání výborů a také zasedání Sněmovny k reformě veřejných financí a tím se rozhodne o bytí či nebytí vlády.

Předtím, v srpnu, chce Hojdar s ministrem financí Bohuslavem Sobotkou vyjednat pozměňovací návrhy k předlohám a na základě úprav se poslanec rozhodne, zda reformu podpoří.

Rouček narazil

Zahraniční cesty poslanců stojí Sněmovnu každoročně desítky miliónů korun. Každý výjezd musí schválit na základě pozvání organizační výbor komory. Jeho členové v poslední době čas od času některý z požadavků svých kolegů zamítnou, anebo ho odmítnou financovat.

Naposledy tak narazil např. Libor Rouček (ČSSD), který v červenci cestoval s oficiální delegací premiéra Špidly do USA, avšak Sněmovna mu odmítla cestu hradit s tím, ať to udělá vláda. Rouček na dotaz Práva řekl, že mu cestu nakonec "zaplatil premiér ze svého osobního fondu".

Diety navíc jako přídavek k platu

Ačkoli poslanci v posledních letech výrazně omezili své zahraniční služební cesty do vzdálených míst a zpřísnili podmínky pro výjezdy do ciziny, zůstává cestování pro některé i nadále finančně velmi výhodné. Ze svých dvouapůlkrát vyšších diet totiž často utratí jen minimum, takže jsou pro ně určitým přídavkem k platu.

Důvod je jednoduchý: hostitelské země pro politiky velmi často zajišťují na své náklady také obědy a večeře. Přesto, že by v takových případech měli poslanci odpovídající část stravného vracet, neobtěžují se s tím. Právu to potvrdil předseda výboru pro evropskou integraci Pavel Svoboda (US-DEU), který otázku vracení diet označil za vymyšlený problém.

"Za pět let, co jsem tady, se nikdy nedělalo, že by se vracely části diet. Až vyjde nějaké nařízení, tak se tím budu zabývat, ale teď nemám důvod," řekl Svoboda. Dodal, že nikdy neslyšel ani od zahraničních kolegů, že by se diety vracely. "Myslím, že žádný výbor nevrací diety kvůli jednomu obědu," uvedl Svoboda.

Právě kvůli úspoře peněz ale už před pěti lety vydal šéf hospodářského odboru Sněmovny nařízení, na jehož základě by se měly diety krátit. V případě snídaně, která bývá v ceně ubytování, o dvacet procent, při zabezpečení oběda či večeře po čtyřiceti procentech. Kvůli tomu tak již poslanci nedostávají část diet na snídaně, neboť jsou většinou ubytováni v luxusních hotelích, kde je snídaně v ceně samozřejmostí. Na obědy a večeře jim peníze ale zůstávají.

Program velké části služebních zahraničních cest je přitom velmi podobný. Kromě politických jednání k nim neodmyslitelně patří právě pracovní obědy či večeře pořádané hostiteli.

Např. při jedné z cest čtyřčlenné delegace výboru pro evropskou integraci na Kypr, jejíž program má Právo k dispozici, byli poslanci po dva dny pozváni na oběd i večeři. Přesto se s vracením části peněz nijak neobtěžovali. "Minimálně na tři nebo čtyři jídla jsme byli v hospodě a platili jsme si je sami," ohradil se Svoboda.

Související články

Hojdar varoval, že reformu nemusí podpořit

Vládní většina 101 hlasu v úterý padla. Z klubu ČSSD vystoupil předseda hospodářského výboru Sněmovny poslanec Josef Hojdar. Premiér Špidla sice uvedl,...

Také Ibl hrozí hlasem proti reformě

Úterní odchod Josefa Hojdara z poslaneckého klubu soc. dem. a jeho vzkaz, že reformu veřejných financí nepodpoří, pokud nebude odpovídat programu ČSSD, může...

Výběr článků

Načítám