Hlavní obsah

Špidla s Grossem jeli hasit spory do Ústí

ČTK, Alexandr Mitrofanov, Rudolf Prchal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ÚSTÍ NAD LABEM

K bezprecedentní události došlo v pátek v ČSSD. Dva nejmocnější muži soc. dem., předseda Vladimír Špidla a první místopředseda Stanislav Gross, přijeli na jednání třetiřadého stranického orgánu, předsednictva krajského výkonného výboru v Ústí nad Labem.

Foto: Petr Hloušek

mnohatisícové publikum festivalu

Článek

Osobně se snažili uhasit jiskry odporu, který vzešel právě z toho kraje a hrozí požárem celé soc. dem. i koaliční vládě. Do ústecké krajské organizace totiž patří poslanec Josef Hojdar, který v úterý vystoupil z poslaneckého klubu ČSSD a varoval, že nepodpoří vládní reformu veřejných financí, pokud nedozná řady změn.

Hojdarův hlas se stal jazýčkem na vahách dosud 101členné koalice ve Sněmovně. Poslanec i dnes potvrdil svá dřívější slova, že se do klubu ČSSD vrátí, pokud se velmi vážně bude jednat o pozměňovacích návrzích v reformních zákonech. Hojdarovým cílem je, aby z úprav předloh bylo jasné, že soc. dem. je nejsilnější stranou, jejíž "názory bude slyšet víc než hlas třeba Unie svobody-DEU".

"Musíte se umět ozvat"

Hojdar odcházel z pátečního jednání dobře naladěn. "Jsem spokojen a pomůže mi to v sobotu při jednání předsednictva strany," řekl Právu. Šéf ústecké krajské ČSSD Jaroslav Foldyna sdělil, že společně s Hojdarem připraví písemnou podobu určitých korekcí některých sociálních zákonů a projednají je v srpnu s ministrem financí Bohuslavem Sobotkou.

"O reformě mě nemusí nikdo přesvědčovat. Jedná se o dílčí kroky, které zatím nejsou vidět a nejsou dobré. Kvůli tomu jsem z klubu vystoupil. Lidé z našeho klubu se musejí umět ozvat," vyzval Hojdar. Dodal, že mu krajské předsednictvo vyslovilo v jeho krocích podporu. Jak řekl Špidla, bylo by rozumné, kdyby se poslanec vrátil do klubu.

"Vysoce oceňujeme nejen samotnou přítomnost Vladimíra Špidly a Stanislava Grosse, ale i určitý příslib dialogu nad některými korekcemi návrhů zákonů. Mluvili jsme třeba o vyplácení rodinných přídavků. Domníváme se, že by měly být vypláceny nikoliv plošně, ale diferencovaně podle potřebnosti, a já tady slyšel velkou vstřícnost třeba k tomuto kroku," informoval Právo Foldyna.

Podle Špidly budou pozměňovací návrhy k reformě posouzeny a předloženy k diskusi.

V usnesení předsednictva krajského výboru se uvádí, že soc. dem. Ústeckého kraje vnímají Hojdarův čin "jako snahu otevřít diskusi k potřebným korekcím dopadu reformy veřejných financí na nižší příjmové skupiny tak, aby reforma ve svých dopadech byla vyvážená". Členové předsednictva v usnesení vyjádřili také předsvědčení, že reforma bude přijata.

Hojdar v minulých dnech řekl, že změny by se měly týkat např. nemocenské, mateřské či zdravotního pojištění: "V dosavadních návrzích jsou věci, které soc. dem. neproklamovala. Zejména výrazné snížení nemocenské v prvních třech dnech. To přece dopadne na lidi s nejnižším příjmem." Hojdar ve čtvrtek neblokoval postup jedenácti reformních zákonů ve Sněmovně do zářijového druhého čtení.

Laštůvka: byl to drsný dialog

Jeden z poslanců ČSSD nespokojených s některými částmi vládní reformy, Vladimír Laštůvka Právu po setkání řekl, že ho chtějí brát "jako krok správným směrem - otevřený, bezohledný věcný, drsný dialog". V takovém duchu podle Laštůvky dnešní jednání také probíhalo.

Dodal, že jistota, že reforma bude přijata, mají ústečtí soc. dem. proto, že chápou toto setkání jako příslib produktivního dialogu. "Reforma být musí, a jestliže dialog bude produktivní, nepochybně bude přijata, protože ji všichni chceme," uvedl Laštůvka.

Podle svých slov vychází z toho, že zájem na zachování této vlády musí mít všechny koaliční strany. "Když povedeme spolu upřímný a produktivní dialog, bude reforma přijata. Soc. dem. neohrožuje reformu, chce reformu, chce tuto vládu a jestli ji může někdo ohrozit, tak to jsou koaliční partneři," uvedl Laštůvka.

Součková se chytla s Foldynou

Mezitím propukl konflikt mezi dvěma dávnými soc. dem. rivaly pocházejícími také z Ústeckého kraje. Místopředsedkyně ČSSD a ministryně zdravotnictví Marie Součková začala veřejně bránit proti Foldynovi stranickou mediální politiku. Foldyna chce přenést tuto odpovědnost na skupinu specialistů. "Tým už dávno je a již dávno pracuje," reagovala na jeho požadavek Součková, která je za mediální politiku ve straně zodpovědná.

Foldyna v pátek uvedl, že by tým místopředsedkyni ulehčil stranickou práci. Ministryně je podle něj přetížena vedením komplikovaného resortu. Vhodné by to podle něj bylo právě nyní, kdy ČSSD diskutuje o reformě veřejných financí a je potřeba to dobře "mediálně prodat".

Součková kontrovala tím, že její mediální skupina reformu prezentuje už od června. "Trošku mě mrzí, že Foldyna o této věci neví," dodala. Pokud tým existuje, pak Foldyna podle svých slov jeho činnost nezaznamenal. "ČSSD je v defenzívě a mně se to nelíbí," zdůraznil.

Foldyna počátkem roku 2001 zorganizoval nezvolení Součkové na předsedkyni ústecké krajské soc. dem. a na téže konferenci ji na tomto postu vystřídal. "Od té doby je to taky přední kraj v republice," poznamenal Foldyna.

Výběr článků

Načítám