Hlavní obsah

Rath se opět pustil do Klause a ODS

PRAHA

Ministr zdravotnictví a pražský volební lídr ČSSD David Rath opět nařkl prezidenta Václava Klause, že se stále více zapojuje do předvolební kampaně a straní ODS. Rath to ve čtvrtek řekl novinářům.

Článek

Rath si myslí, že prezident "opět vyhoví ODS" a bude vetovat zákon o neziskových nemocnicích. I přes skepsi ke Klausovu stanovisku věří, že zákon o nemocnicích se podaří ve Sněmovně nakonec prosadit. V dolní parlamentní komoře mají převahu levicové strany ČSSD a KSČM.

Mluvčí prezidentské kanceláře Petr Hájek označil slova o Klausově zapojení do volebního boje a nahrávání ODS za absolutní nesmysl. Každý, kdo si přečte prezidentova stanoviska k zákonům, podle něj musí vědět, že to není pravda. "Tuto motivaci v tom může najít snad jen pan doktor Rath," uvedl Hájek.

Senátoři ODS podle Ratha ohrožují pacienty

Rath se také pustil do ODS kvůli tomu, že návrhy, které občanští demokraté ve středu prosadili v Senátu, snižují objem peněz na zdravotní péči o dvě miliardy, ohrožují pacienty a škodí i zdravotníkům. ODS se podle něj chová asociálně. Senátor a stínový ministr zdravotnictví Tomáš Julínek i předsedkyně senátního výboru pro zdravotnictví Alena Palečková z ODS jeho obvinění odmítli.

Palečková řekla, že změny v Senátu podpořila nejen ODS. Rath se podle ní snaží dělat z věcného sporu předvolební boj mezi občanskými a sociálními demokraty. Ministr a občanští demokraté se přou od Rathova loňského nástupu do funkce. Navzájem se viní z toho, že ohrožují fungování zdravotnictví, a tím i pacienty.

Nejnověji vede Rath s ODS spor o novelu zákona o péči o zdraví lidu, kterou ve středu Senát vrátil s pozměňovacími návrhy Sněmovně. Většinu ustanovení, pro které Rath získal podporu u poslanců, senátoři ze zákona vyškrtli. Peníze, které měly sloužit na péči o pacienty, zůstanou pojišťovnám, řekl ministr. Ty zaměstnanecké to prý nepotřebují a Všeobecná zdravotní pojišťovna podle něj letos skončí s dvoumiliardovým přebytkem.

Reklama

Výběr článků

Načítám