Hlavní obsah

Rath opět Senátu neobjasnil situaci ve VZP

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr zdravotnictví David Rath pokračoval v odporu k debatě se senátory o situaci ve Všeobecné zdravotní pojišťovně (VZP). Horní parlamentní komora, ve které má většinu opoziční ODS, jej žádala o písemné objasnění situace v VZP, Rath tak neučinil. Podle něj Senát nemůže úkolovat ministry.

Článek

Rath tvrdí, že je odpovědný pouze Sněmovně a Senát chce zneužít diskuse o VZP k politickým účelům.

Rath hodlá učinit vůči Senátu vstřícný krok a požadovanou zprávu se chystá zaslat nejpozději příští týden. Senátoři tak o VZP v tomto týdnu jednat nebudou. "Tento týden se tím zabývat nebudeme, protože nemáme čím," řekl šéf Senátu Přemysl Sobotka (ODS).

"Pan ministr Rath se k problému staví způsobem sobě vlastním. Usnesení Senátu ho nezajímá, takže pevně věřím, že se mu podaří zprávu předat v zákonné lhůtě 30 dnů, pokud si zakládá na tom, že jsme země, kde se dodržují zákony, a jako ministr by měl jít příkladem," sdělil Sobotka.

Senát si plete role, tvrdí Rath

"Senát si trošku plete své role. Nemůže úkolovat ani vládu ani ministry, natož pak s nějakými termíny. Senát je ovládán občanskými demokraty a snaží se tady zasahovat do věcí, do kterých jim vůbec nic není," prohlásil Rath.

Senát argumentuje existencí zákona o svém jednacím řádu, podle něhož je oprávněn od ministrů požadovat vysvětlení. Zákon dává ministrům na odpověď třicetidenní lhůtu.

Rath se minulý týden ve čtvrtek omluvil šéfovi Senátu Sobotkovi z debaty o VZP, nejdříve měl obavy z politizace problému, později tvrdil, že se nemohlo jednání zúčastnit, neboť ve stejné době čelil poslaneckým interpelacím. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Rath odmítl v Senátu debatovat o VZP

Ministr zdravotnictví David Rath odmítl se senátory diskutovat o situaci Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). Podle něj totiž je k projednávání hospodaření...

Výběr článků

Načítám