Hlavní obsah

Rath odsekával Němcové nabádající ho ke slušnosti

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Diskuze kolem ústavního zákona omezujícího imunitu zákonodárců se neobešla beze sporů. Poslancům koalice se nelíbil pozměňovací návrh ČSSD, který má zákonodárce v případě přestupku ochránit před vyšetřováním policie. Debatu zjitřil také lídr ČSSD Bohuslav Sobotka a tradičně také David Rath (ČSSD).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS) sleduje projev poslance Davida Ratha (ČSSD)

Článek

Poslanec ČSSD Jeroným Tejc navrhl upravit zákon tak, aby „za přestupky, které poslanec nebo senátor spáchal v souvislosti s výkonem svého mandátu, podléhal jen disciplinární pravomoci komory, jejímž je členem“.

Sociální demokraté argumentovali tím, že by nechtěli být popotahováni u policie za své výstupy na veřejných shromážděních. Nový zákon jim totiž zaručuje imunitu pouze pro jednání ve Sněmovně, kde budou moci používat ostrá slova v každém případě.

Privilegium využívá zejména Rath, který silnými slovy nešetřil ani tentokrát, a když se jej pokusila předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS) mírnit, pohádal se s ní. Zrušení imunity přitom přirovnal k dobám totality a omezení svobody slova.

Rath se nejprve opřel do svého krajského rivala Petr Bendla (ODS), který si stěžoval, že opozice nechce zákon podpořit. „Já chápu, že třeba pan poslanec Bendl nechápe, oč jde. To mě nepřekvapuje. Ale musíme si uvědomit, že...“ řekl Rath, ale vtom jej přerušila Němcová a požádala jej, aby se zdržel osobních poznámek.

Promiňte, pane poslanče... Neprominu. Vybočil jste... Nevybočil

„Paní předsedkyně, myslím si, že ve svém projevu mohu mít jakékoliv poznámky. Pokud s tím máte problém, tak mě dejte k mandátovému a imunitnímu výboru. To je jediné, co totiž umíte, vyhrožovat. Takže mě, prosím, nechte domluvit,“ namítal důrazně Rath s odkazem na svůj spor s Miroslavem Kalouskem (TOP 09), který jej hnal k výboru kvůli jeho obvinění z opilství.

„Pane poslanče, promiňte, že vás přerušuji. Podle jednacího řádu...“ nenechala se odbýt Němcová, ovšem neodbytný byl i Rath a skočil jí do řeči: „Paní předsedkyně, neprominu.“

Předsedkyně Sněmovny mu poté připomněla, že podle jednacího řádu má řídící schůze povinnost upozornit poslance, pokud vybočí z mezí slušnosti. „A já jsem vás upozornila...“ pokračovala Němcová, ale Rath jí odsekl: „Já jsem nevybočil.“

„Já jsem vás upozornila, abyste se zdržel osobních poznámek,“ namítla Němcová. „Paní předsedkyně, necháte mě domluvit, nebo tady budete hovořit sama?“ reagoval Rath.

„Já jsem vás napomenula a žádám vás, abyste se podle jednacího řádu zdržel osobních poznámek,“ opáčila Němcová, ale poté už nechala poslance mluvit.

Ten nakonec svého slova náležitě využil, jeho projev obsáhl exkurzi do historie, vrátil se opět ke sporu s Kalouskem, přičemž si Rath postěžoval, že jej Kalousek umlčuje, zařadil kritiku vlády za zdravotnické poplatky a údajný populismus a na závěr Rath návrh označil za „pelmel“.

Dovolím si vyzvat pana Sobotku, aby se od tohoto chování distancoval, abychom si nemuseli myslet, že hulvátské a sprosťácké chování je standardem pro celou soc. dem.

Rathovým výstupem byl pobouřen například šéf poslanců ODS Petr Tluchoř. „Dovolím si vyzvat pana předsedu Sobotku, aby se vyjádřil k tomu, zda hulvátské a velmi nepříjemné, abych se vyjadřoval slušně, chování pana Ratha vůči vám, nedodržování základních principů, které jsou zakotveny v jednacím řádu, aby se od tohoto chování jasně distancoval, abychom si nemuseli myslet, že hulvátské a sprosťácké chování vůči předsedkyni Sněmovny je standardem pro celou sociální demokracii,“ prohlásil Tluchoř.

Rath se ale proti tomu ohradil s tím, že hulvátsky se podle něj choval jen Miroslav Kalousek a expředseda vlády Mirek Topolánek. Na mysli tím měl zjevně jejich gesto se zdviženým prostředníčkem.

Šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík pak požádal celý poslanecký klub sociální demokracie, aby „dodržoval základní principy chování k ženám“. Zvláště k předsedkyni Sněmovny by se mělo chovat slušně, zdůraznil Gazdík.

Rath si ale stál na tom, že to nebyl on, kdo někomu přerušoval řeč, nýbrž Němcová.

Rath je jen součástí strategie Kraken, míní Šnajdr

Poslanec Marek Šnajdr (ODS) ale mínil, že by se Rathem v rámci zachování věcné debaty neměla Sněmovna zabývat. „Dovolil bych si tu věc vrátit k vlastní podstatě a dovolil si pojmenovat, o co tady jde. To je velmi jednoduché. Soc. dem. se zalekla tohoto bodu, jasně deklaruje, že pro něj nechce hlasovat, a zvolila tento způsob postupu, klasickou situaci, vypustila Krakena, aby tuto Sněmovnu rozsekal, abychom se začali navzájem hádat,“ podal své vysvětlení poslancům Šnajdr.

Němcové se zastala také poslankyně TOP 09 Jitka Chalánková, která vyzvala všechny ženy ve Sněmovně, aby při podobných projevech opustily sál.

Rath pak našel zastání jen u poslance Jiřího Paroubka (ČSSD), který prohlásil, že „slušnost není jednosměrná cesta. Jestliže paní předsedkyně skáče někomu bezdůvodně do řeči, myslím si, že to slušné není.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám