Hlavní obsah

Rath: Několik poslanců ČSSD je pro radar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Několik poslanců sociální demokracie má na umístění amerického radaru v Brdech odlišný názor než zbytek klubu. V pondělí to řekl místopředseda poslaneckého klubu ČSSD David Rath. Počet zákonodárců, kterým by radar nevadil, odhadl na dva až tři. Dodal ale, že jsou připraveni se podřídit většinovému rozhodnutí a že jsou všichni pro referendum.

Foto: Milan Malíček, Právo

David Rath

Článek

Vláda přitom v tuto chvíli nemá zajištěnou podporu pro ratifikaci smluv s USA ani u všech koaličních poslanců - s radarem nesouhlasí minimálně dvě poslankyně za Stranu zelených, pochybnosti má nadále lidovec Ludvík Hovorka a další zelení, váhají i bývalí sociální demokraté Miloš Melčák a Michal Pohanka. Koaliční kabinet Mirka Topolánka (ODS) přitom bude potřebovat ve dvousetčlenné dolní komoře minimálně 101 hlasů. Proti radaru jsou připraveni hlasovat kromě sociálních demokratů také komunisté.

Sociální demokracie stavbu amerického radaru v ČR odmítá a požaduje, aby o jeho osudu rozhodli sami občané. Pokud by ho většina účastníků referenda podpořila, pak by takový výsledek respektovala.

Rath je přesvědčen, že klub ČSSD bude při hlasování o radaru jednotný. "Pokud ODS nezapojí pány Dalíky a nevyšle své nákupčí poslanců k jiným politickým subjektům, nezačnou zase se nosit ty tašky s penězi, výhodami a sliby, tak předpokládám, že by to neměl být žádný problém," uvedl. Připustil ale, že velké peníze jsou mocnou motivací.

Pokud ale bude radar schválen "Dalíkovsko-Topolánkovskou" korupční metodou, pak je podle Ratha otázka, zda se jí bude cítit ČSSD vázána i po volbách a zda ji nevypoví, když volby vyhraje. "Minimálně tuto otázku otevřu já osobně," zdůraznil. Pokud by byla schválena 101 hlasy za pomocí přeběhlíků Miloše Melčáka a Michala Pohanky (dříve ČSSD), pak Rath připustil, že by se mohla ČSSD zachovat podobně.

Lidovci vyslechnou ministry

Lidovci si na úterní zasedání svých poslanců a senátorů pozvali kvůli americkému radaru ministry zahraničí a obrany Karla Schwarzenberga (za SZ) a Vlastu Parkanovou (KDU-ČSL). Členové vlády společně s českým velvyslancem při NATO Štefanem Fülem mají zákonodárce KDU-ČSL seznámit se závěry bukurešťského summitu aliance v otázce protiraketové obrany i s detaily chystaných smluv s USA o výstavbě amerického radaru v Brdech. Pro lidovce má být tato schůzka vodítkem pro rozhodnutí, zda dohody podpoří.

"Je to pro nás první hlubší diskuse o tématu po summitu v Bukurešti," řekl šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Pavel Severa k úternímu jednání s ministry. Aliance minulý týden projekt vybudování americké protiraketové obrany v Evropě podpořila a počítá s jejím začleněním do vlastního systému.

Lidovce bude podle Severy zajímat nejen nynější postoj NATO, ale například i právní postavení amerických vojáků na českém území a režim jejich pobytu. Myslí si, že pokud se nevyskytne nějaký závažný "lapsus" v česko-amerických dohodách, nebude mít problém smlouvy o radaru podpořit.

Také většina jeho stranických kolegů je připravena pro radar zvednout ruku. "Souhlas NATO je důvodem pro souhlas můj," uvedl místopředseda sněmovny za KDU-ČSL Jan Kasal. I místopředsedkyně sněmovního klubu KDU-ČSL Michaela Šojdrová radar zřejmě podpoří. Řekla, že stanovisko, které k základně zaujalo NATO, splňuje její představy, když počítá s jejím zahrnutím do svého obranného systému. Pokud i související česko-americké smlouvy budou pro Českou republiku výhodné, Šojdrová bude hlasovat pro umístění radaru na českém území.

Také poslanec Jiří Carbol předpokládá, že smlouvy budou takové, aby mohl radar podpořit.

Nejednotní zelení

Vláda ovšem nemůže při schvalování smluv o základně počítat s podporou některých zelených. Proti výstavbě základny se chystají hlasovat poslankyně Olga Zubová a Věra Jakubková. Odmítavý postoj k radaru nezměnily ani po summitu NATO, kde aliance zaujala ke vzniku amerických základen v ČR a Polsku vstřícný postoj. S podporou radaru váhá i další poslanec strany a ministr školství Ondřej Liška. Aliance se podle něj sice posunula ke společnému pohledu na radar, zdaleka ale prý není jasné, že americký systém bude integrován do velení NATO, jak požadoval loni sjezd zelených.

Až po prostudování smluv se chce rozhodnout další poslanec Přemysl Rabas. Předseda zelených a vicepremiér Martin Bursík a šéfka poslanců nejmenší vládní strany Kateřina Jacques soudí, že podmínky strany byly splněny a není důvod radar nepodpořit.

Zeleným, kteří o radaru dále pochybují, dalo v sobotu za pravdu širší vedení strany. Podle republikové rady nadále chybí závazné garance americké vlády, že radar bude začleněn pod řízení a velení aliance, a společné stanovisko Rady EU k této otázce. Zelení proto podporují další debaty expertů v EU a alianci. Bursík naopak soudí, že podmínka propojení amerického radaru s NATO byla splněna. Bez ohledu na stanovisko republikové rady bude zřejmě prosazovat, aby poslanci nejmenší vládní strany umístění radaru podpořili.

Pohanka s Melčákem zatím váhají

Pohanka s Melčákem se zatím nerozhodli. "Ještě ty smlouvy nemáme, takže se k tomu nemůžeme vyjádřit," řekl prvně jmenovaný. Další bývalý člen ČSSD Evžen Snítilý naopak již dříve uvedl, že pro radar ruku nezvedne.

Reklama

Související články

Česko a USA dospěly k dohodě o radaru

ČR a USA ve čtvrtek oznámily, že se dohodly na hlavní smlouvě o možném umístění amerického protiraketového radaru na českém území. Na okraj summitu...

Výběr článků

Načítám