Hlavní obsah

Rath kritizuje Pecinu a Kohouta. Prý porušili dohodu

Právo, Jiří Ovčáček

Dělicí čára mezi politiky uvnitř ČSSD se jasně ukázala v reakcích na výzvu exministrů Fischerovy vlády Martina Peciny a Jana Kohouta. Zatímco středočeský hejtman David Rath považuje jejich aktivitu za narušení dohody politického grémia soc. dem. nevzkazovat své připomínky přes média, jeho sok, jihomoravský hejtman Michal Hašek, se k myšlence slušnosti v politice přihlásil.

Foto: Milan Malíček, Právo

Stínový ministr zdravotnictví David Rath

Článek

„Velmi bych přivítal, kdyby kolegové dodržovali to, co se dohodlo na grémiu ČSSD, tj. aby své připomínky nevzkazovali přes média. Tímto prohlášením tuto dohodu poněkud narušují. Na diskuse, kam má směřovat soc. dem. a jak, máme dost času před sjezdem,“ řekl Rath Právu.

Podle něj nyní musí ČSSD „hájit podstatnou část společnosti před dopady drsné vládní politiky. Dnes jde o mnohem víc, o uhájení západoevropských standardů v naší zemi“.

Hašek: Slušnost není kolaborace

Hašek na stejnou otázku odpověděl zcela odlišně. „Slušnost v politice prosazuji už roky. Nedomnívám se, že je to nutně slabost, či dokonce kolaborace. Nepotřebuji k tomu však žádné speciální výzvy, k jednacímu stolu v zájmu voličů jsem ochoten si sednout kdykoliv a hájit přitom zájmy lidí a program ČSSD. Myšlenka komunikace s politickými soupeři i partnery je mi tedy sympatická,“ uvedl.

Právě prohlášením, že slušnost není kolaborace, Hašek narazil na nejnovější vyjádření expředsedy ČSSD Jiřího Paroubka. Ten na svém facebooku uvedl, že bude „vystupovat proti kolaborační politice dárkových košů pro premiéra Nečase“. Je zřejmé, že šlo o atak vůči Haškovi, který se spolu s ostatními hejtmany kromě Ratha zúčastnil pracovního oběda a jednání s Nečasovým kabinetem mj. o řešení povodňových škod.

Místopředseda soc. dem. Zdeněk Škromach se domnívá, že výzva exministrů sama o sobě nic neřeší. Podle něj záleží na všech stranách, jakým směrem se bude vyvíjet politická scéna. Škromach soudí, že nyní nastupuje nová generace politiků poté, co podle něj skončily předchozí éry Miloše Zemana a Václava Klause a také Mirka Topolánka a Jiřího Paroubka.

Výzva podle Škromacha souvisí i s budoucí diskusí o dalším směřování ČSSD. „V soc. dem. to určitě bude předmět diskuse před březnovým sjezdem. Myslím, že i tato výzva s tím souvisí,“ míní Škromach, podle kterého se už nyní „houfují jednotlivé skupiny v ČSSD“.

Reklama

Výběr článků

Načítám