Hlavní obsah

Koalice má zmatek v tom, kdy chce řešit manželství pro všechny

Aktualizováno

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v úterý na tiskové konferenci před jednáním Sněmovny oznámil, že v září podá návrh na zařazení pevného bodu manželství pro všechny. Podle něj je mezi poslanci problém hlavně v názvu. Šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) následně ale na plénu navrhla, aby bod poslanci projednali už tento týden. Je možné, že to ale nestihnou.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN)

Článek

„V září dám návrh na pevné zařazení bodu manželství pro všechny,“ uvedl Rakušan.

Podle něj je mezi poslanci problém především s názvem. „Občas slyšíme jen větu, která zní, kdyby se to jen nejmenovalo manželství. V té chvíli jsou poslanci připraveni k diskusi,“ věří.

Ministr na názvu trvá. „Myslím, že skutečné zrovnoprávnění je dáno i tím slovem. Slovo může být magické. Manželství pro všechny mi přijde jako název, který obsahuje podstatu zrovnoprávnění, ale všichni chceme hlavně ta stejná práva,“ zdůraznil.

Sňatky gayů a leseb? Vládní poslanci se bojí blamáže

Domácí

Jednat chce prý se všemi napříč politickým spektrem. „Ideová vůle, pokud odhlédneme od termínu, je ve Sněmovně větší, než se zdá,“ upozornil zároveň Rakušan.

Jeho slova následně potvrdil i poslanec KDU-ČSL Jiří Navrátil, který loni učinil coming-out jako jeden z prvních zákonodárců. Ten uvedl, že lidovci nesouhlasí s názvem.

„Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová ustanovila pracovní skupinu, která se zabývá tím, kam jsme schopni to posunout. Už v hodně bodech jsme se posunuli, stále je ale otázka dětí a názvu,“ uvedl na tiskové konferenci před jednáním dolní komory.

TOP 09 a ANO chtějí téma otevřít hned

Projednání bodu manželství pro všechny se v poslední době ve Sněmovně několikrát snažili navrhnout zástupci opozičního hnutí ANO. Šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová v úterý před jednáním řekla, že bod znovu navrhne.

Ještě před zástupci opozice tak ale učinila šéfka Sněmovny a TOP 09 Pekarová Adamová. Na plénu navrhla pevné zařazení bodu v tomto týdnu hned po posledním bodu v prvním čtení. „Nenarušuje to dohodu z grémia,“ překvapila ve Sněmovně.

„Měli by to podpořit všichni, kteří podporují, aby se zákon projednal, nebo chtějí, aby se bod dostal na program. Zaslouží si podporu nás všech,“ zdůraznila Pekarová Adamová.

Pro hlasovalo 109 poslanců, proti jich bylo 37. Zákon by se ale projednával jako třináctý bod, což zákonodárci možná nestihnou. „Body zařazené před tímto bodem by měly být naprosto nekonfliktní. Proto, ačkoliv je jich hodně, na zákon o manželství pro všechny dojde,“ napsala však Pekarová na Twitter.

Zdá se ale, že koalice nemá jasno v tom, kdy chce bod projednávat.

Rakušan totiž ještě před tím řekl, že teď na projednávání není vhodná doba. „Nevím, jestli by bod prošel nebo neprošel, ale zařazení v této chvíli považuji jako věc, která není dohodnutá tak, jak by měla být, aby mohla projít. A to já chci,“ uvedl s tím, že právě proto se zaměřuje na září.

Upozornil také, že do začátku letních prázdnin chce koalice navíc projednat konsolidační balíček v prvním čtení, u kterého opozice už avizovala obstrukce.

„Jste domluvení na termínu?“

Na to, že každý říká něco jiného, upozornila i poslankyně ANO Jana Pastuchová. „Nevím, jestli jste domluvení na termínu,“ podotkla. Projednat zákon chce tento týden ale také, jen navrhla jeho předřazení jako třetí bod po senátních vratkách.

„Věřím, že vaši kolegové v koalici i moji kolegové zařazení tohoto bodu podpoří,“ řekla Pekarové.

Že v koalici nepanuje dohoda, následně potvrdil i šéf poslaneckého klubu ODS Marek Benda. Ten navrhl, aby dolní komora po návrhu z pera Pekarové a dalších poslanců projednala i jeho návrh, který předkládá například se šéfem poslaneckého klubu lidovců Markem Výborným. Jde o změnu Listiny základních práv a svobod, která ústavně zakotvuje ochranu manželství jako svazku muže a ženy.

„Bylo by dobře, abychom tyto normy projednávali současně. Sice jsou obě z jiné strany, ale zabývají se stejným tématem,“ uvedl Benda, který je dlouhodobě proti manželství pro všechny.

Lidé stejného pohlaví by podle novely Pekarové a dalších měli v manželství stejná práva, jako je nyní mají žena a muž. Jde například o vznik společného jmění, nárok na vdovský a vdovecký důchod, o práva a povinnosti k dětem, které vychovávají, a o přístup k náhradní rodinné péči. Registrované partnerství, do něhož mohou homosexuálové a lesby vstupovat nyní, by jako institut prakticky zaniklo.

Pavel kritizuje vládu: K žalobě proti Maďarsku kvůli zákonu o LGBT+ jsme se připojit měli

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám