Hlavní obsah

Sňatky gayů a leseb? Vládní poslanci se bojí blamáže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Naděje gayů a leseb, že budou moci vstupovat do manželství, po letech politických slibů opět pohasínají. Přitom zákon, který by povýšil registrované partnerství, je až na detaily hotov. Na vině je především nejednota uvnitř vládní koalice, zejména odpor lidovců a části ODS.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanecká sněmovna.

Článek

I zastánci takových manželství pro všechny připouštějí, že z obav před blamáží nechtějí návrh nyní projednat, neboť si nejsou jisti sněmovními počty. Optimisté z jejich řad hovoří nejdřív o podzimu, až si koalice sladí noty.

Pokud to teď zařadíme, tak tomu uškodíme
Eva Decroix, ODS

Místopředsedkyně klubu ODS Eva Decroix, která patří k zastáncům manželství pro gaye a lesby, Právu řekla, že do té doby, než se koalice dohodne, je nešťastné zařazovat bod na program.

„Takhle se z toho stane politikaření. Přijde mi fér, aby si to všech 108 koaličních poslanců poctivě vyříkalo,“ řekla Právu Decroix s tím, že nemá strach ani tak z obstrukcí opozice jako spíš z nejednotného názoru vládních poslanců.

Pavel kritizuje vládu: K žalobě proti Maďarsku kvůli zákonu o LGBT+ jsme se připojit měli

Domácí

Proto když minulý týden ve Sněmovně Jana Pastuchová z ANO žádala zařazení tohoto bodu na program, někteří koaliční poslanci paradoxně hlasovali proti, protože by riskovali.

„Pro mě není řešení zákon zařadit na program bez ohledu na úspěch. Pro mě je zásadní jej prosadit,“ řekla Právu předsedkyně Sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Její strana patří s piráty k největším zastáncům zákona. „Koalice je v této otázce nejednotná, hlasování často i napříč kluby není vázáno jednotnou pozicí. Takže je třeba mít především přehled o tom, jaká je ve Sněmovně většina, zda pro, nebo proti,“ dodala.

Mají obavy z obchodu s dětmi

Pokud v příštím týdnu ANO opět navrhne zařazení zákona, Decroix uvedla, že pro to nejspíš hlasovat nebude. „Pokud to teď zařadíme, tak tomu uškodíme. To říkám jako zastánce zákona,“ řekla Právu s tím, že novela se začne probírat až na podzim.

„Osobně bych byl rád, aby se to projednalo po prázdninách, ať už to dopadne jakkoliv,“ řekl Právu i šéf pirátského klubu Jakub Michálek.

Zákon, který by měl posunout stejnopohlavní sňatky na úroveň manželství, podepsali zákonodárci napříč spektrem, kromě KDU-ČSL a SPD. Novela, která by měla sňatky gayů zrovnoprávnit, vzniká paralelně i v Senátu pod taktovkou pirátky Adély Šípové. „Čekali jsme, co z poslanců vyjde, a vypadá to, že to k ničemu nevede. Náš návrh načteme během pár týdnů, a pokud se poslanci k něčemu rozhoupou, nemáme problém ho stáhnout,“ řekla Právu Šípová.

Zrovnoprávnění manželství by nám kromě pocitů pomohlo i po praktické stránce, říkají partnerky Mirka s Janou

Vztahy a sex

Největší třecí plochy existují na dvou bodech. Už jen slovo manželství vadí konzervativním poslancům bez ohledu na barvu stranického trička. Spor je i ohledně rodičovství. Někteří zákonodárci tvrdě vystupují proti tzv. náhradnímu mateřství, kdy dítě páru, ať už stejnopohlavnímu, nebo třeba neplodnému, odnosí a porodí náhradní matka. Mají obavy, že by mohlo dojít k obchodování s dětmi.

To Právu potvrdil i předseda klubu ODS Marek Benda, který patří ke konzervativnímu křídlu. „Koaliční shoda se může najít,“ konstatoval. „Za mě jsou tu dvě červené linie, a to název a náhradní mateřství. Pokud bychom se dohodli na jasně vymezených pravidlech, je spousta dalších věcí diskutovatelných,“ řekl.

S tím, aby se homosexuálním sňatkům říkalo manželství, zásadně nesouhlasí lidovci. „Manželství je svazek muže a ženy,“ řekla Právu Pavla Golasowská z KDU-ČSL. Lidovci to v minulém období dokonce navrhovali začlenit do Ústavy.

Místopředseda klubu ANO Patrik Nacher, který je proti takzvanému manželství pro všechny, Právu řekl, že část poslanců ANO návrh podporuje. „Chceme, aby se to už rozlousklo, a ne aby se to táhlo celé volební období a bylo z toho předvolební téma,“ řekl Právu.

Že pro návrh ANO bod projednat nehlasovali koaliční politici, označil Nacher za skandální. „Koalice se bojí volného hlasování. Vědí, že ODS i lidovci jsou proti, tak mají univerzální výmluvu, že za to může ANO. Ať se neschovávají, nevymlouvají se a projednají to,“ dodal Nacher.

CK Sněmovna? Rozpočet na cesty poslanců letos kvůli úsporám klesl na 24,5 milionu

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám