Hlavní obsah

Rakušan: Eurokomisař je výměna s ODS za post premiéra a ministra financí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ODS souhlasila s tím, že příštího eurokomisaře bude nominovat hnutí STAN výměnou za to, že získá ve vládě silné posty premiéra a ministra financí, řekl serveru Novinky a deníku Právo ministr vnitra a šéf STAN Vít Rakušan.

Foto: Jan Menšík, Novinky

Předseda hnutí STAN Vít Rakušan

Článek

Na sobotním sněmu STAN jste řekl, že druhá vláda Andreje Babiše by byla ještě horší. Proč si to myslíte?

Andrej Babiš je člověk, který je kromě všech svých špatných vlastností velmi pracovitý a určitě se poučil ze svých chyb. V některých zemí můžeme vidět, že se jim různými zásahy podařilo zničit svobodu veřejnoprávních médií tak, že se stala hlásnou troubou vlády. A to se Babišovi v minulosti nepovedlo a myslím, že příště by v tom mohl pokračovat poučeně a že maďarská a slovenská cesta je pro něj velmi lákavá.

Nebojíte se, že strašením Babišem ho jen posílíte, protože bude říkat, že nemáte jiný program než Antibabiš?

Nestraším, jen pojmenovávám, že to riziko tady je, aby si ho lidé uvědomili, že v případě vítězství ANO nemusí dojít ke standardní změně. Ke změně, kdy se ve vládě vystřídáme, jak to v demokratických zemích chodí, ale že může dojít ke změně celého politického prostředí. Byl to projev k našim lidem na sněmu STAN, a pokud je to posílí v jejich aktivitě před volbami, tak to bylo namístě.

Rakušan: Druhá vláda Babiše by byla mnohem horší

Domácí

Jak chcete ale přesvědčit voliče, aby dali vaší vládě znovu hlas a nevolili ANO?

Musíme prezentovat výsledky práce vlády a těch není málo. Když budu mluvit za ministerstvo vnitra, tak byla zahájena reforma policie, stejně jako změna volební legislativy. Příští týden dám do vlády zásadní zákon o státní službě, který má otevřít státní sféru lidem z venku. Přijali jsme zbraňovou legislativu a připravujeme registr zbraní.

Navíc je potřeba opakovat, že zdravotnický, sociální a školní systém nezkolaboval v náporu migrační krize v důsledku války na Ukrajině. Budeme ukazovat i to, že jsme zvládli energetickou krizi, tendr na dostavbu Dukovan, reformu sociálních dávek, důchodovou reformu. Ale je potřeba vyrazit mezi lidi a říkat jim to a také pomoci slabším regionům a lidem, kteří jsou v dluhových pastech. Musíme mít jednoduše výsledky, které udělají lidem radost.

Takže už méně kritiky vlády, která pobouřila vaše vládní kolegy. Premiér Fiala na vašem sněmu uvedl, že už jste si to vyříkali. Dostal jste od něj za vaše výjezdy, na kterých jste kritizoval vládu, čočku?

Vůbec ne. Měli jsme velmi přátelskou večeři mezi čtyřma očima, která byla v příjemné atmosféře. Bavili jsme se o tom, jak to udělat, abychom neodevzdali naši zemi populistům. Já jsem mu vysvětloval svůj pohled. Ale musím se vymezit proti vaší otázce. Jen jsem řekl, že vláda si musí přiznat, že se jí ne všechno povedlo, že nevysvětluje vše dobře a že musí vyrazit za lidmi. Na rozdíl od některých koaličních partnerů jsem se nedopustil kritiky vůči žádnému ministrovi nebo premiérovi. Naše strategie od začátku byla přiznat chyby, poučit se z nich a mluvit s lidmi a hájit kroky, které se vládě povedly.

Ale musíte uznat, že to ve vládě vyvolalo rozpory.

Pět stran vládne spolu dva roky. Je to vláda, o které se říkalo, že nevydrží ani do švestek, že se stačíme brzy rozhádat. Ty vnitřní konflikty byly i předtím. Teď se to zdramatizovalo tím, že jsme s něčím vstoupili do veřejného prostoru, ale jak řekl premiér, není to žádná vládní krize. A pokud jsme rozvířili stojaté vody a debatu o důležitých tématech, tak je to dobré probuzení do druhého poločasu našeho vládnutí.

Vyříkali jste si také ve vládě i otázku eurokomisaře? Vy mluvíte o tom, že by jím mohla být Danuše Nerudová?

Tak to vždycky bývá, když se uzavře gentlemanská smlouva na podání ruky, tak ji interpretují lidé, kteří u ní vůbec nebyli. Jsem rád, že Petr Fiala naši dohodu, že eurokomisaře bude nominovat hnutí STAN, drží. A myslím, že jsme si to vyříkali už i s Piráty. K tomu jménu. Danuše Nerudová by byla vhodnou kandidátkou, protože má manažerské kompetence, ekonomické vzdělání a je to viditelná osobnost. Určitě se o tom jménu už bavíme tady i v Bruselu, ale definitivně padne až po volbách.

Co jste za místo eurokomisaře vyměnili? Slyšel jsem, že to bylo za to, že jste souhlasili s tím, že ODS bude mít ve vládě funkci jak premiéra, tak ministra financí.

Řeknu upřímně, jak to bylo. Ano, tyhle dvě funkce a vůbec portfolia pro ODS a pro koalici Spolu byla silná a my jsme měli pocit, že by to mělo být nějak vyváženo, aby komplexní dohoda o vládě byla v rovnováze. Proto přišel kolega Michalik (zesnulý místopředseda STAN Věslav – pozn. red.) s návrhem, že STAN bude nominovat eurokomisaře a potom jsme byli s celkovou dohodou na sestavení vlády spokojeni a byli jsme ji schopni podepsat. ODS to ústy a rukou pana premiéra akceptovala.

Žádný bianco šek, zpochybnil Vondra právo STAN na eurokomisaře

Eurovolby

Výběr článků

Načítám