Hlavní obsah

Rakušan: Druhá vláda Babiše by byla mnohem horší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf hnutí STAN a ministr vnitra Vít Rakušan se zostra pustil do hnutí ANO a jeho šéfa Andreje Babiše. Na sněmu STAN, který v sobotu probíhá v Olomouci, burcoval spolustraníky k tomu, že musí před volbami, které budou letos a příští rok, víc zabrat a nedovolit, aby ANO a také SPD ve volbách uspěly.

Foto: Petr Horník, novinky.cz

Ministr vnitra Vít Rakušan

Článek

„Druhá vláda Andreje Babiše by byla mnohem horší, protože se poučil ze svých chyb, že se mu nepodařilo ovládnout veřejnoprávní média a podobně,“ řekl Rakušan.

Podle něj nežijeme ve standardní době, kdy je normální, že se u vlády střídají politické strany s rozdílnými programy, protože v opozici jsou „nebezpeční populisté a extremisté“. „Naším historickým úkolem je nedovolit jim to,“ hřímal Rakušan.

Dodal ale, že to spolu s dalšími členy vlády nebudou mít lehké, protože tzv. demokratické strany nemají na růžích ustláno v celé Evropě.

„Vítek jako dřív“. Nová kampaň nás nakopla a funguje, raduje se STAN

Domácí

Letos v červnu budou evropské volby, na podzim krajské a senátní a příští rok proběhnou sněmovní volby, po kterých se bude skládat nová vláda.

Receptem, jak uspět proti populistům, kteří předkládají líbivé jednoduché řešení, podle Rakušana je, že všichni ve vládních stranách a hnutích musí vyrazit i do ohrožených regionů a nabídnout pomoc lidem v nesnázích a exekucích.

„Nesmíme zůstat zavřeni v pražských kancelářích,“ uvedl Rakušan.

O Babiše, který Fialovu vládu kritizuje za vojenskou pomoc Ukrajině a vyzývá k mírovým jednáním, se Rakušan otřel i v této otázce. „Rozdělování na válečné štváče a mírotvorce je směšné,“ řekl.

Dodal, že politici, kteří takto rozdělují českou společnost, vytvářejí zákopy, jež se budou zasypávat třeba i celé generace.

Fiala: S Vítkem jsme si to vyříkali

Ve svém projevu pochválil vládní spolupráci a konkrétně šéfa lidovců a ministra práce Mariana Jurečku a premiéra a předsedu ODS Petra Fialu, kteří seděli jako hosté v sále.

Fiala mu to posléze vrátil a řekl, že si už neshody, které Rakušan vyvolal svým turné po republice nazvaným „Debaty bez cenzury“, při němž některé vládní kroky kritizoval, vyříkali. I když si do Rakušana a jeho sólo akcí rýpl.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vít Rakušan a Petr Fiala 1. listopadu 2023 před jednáním vlády.

„Politika není individuální závod, je to týmová hra, vyžaduje spolupráci. V týmové hře jsou nevyhnutelné a potřebné kompromisy, je třeba potlačit vlastní ego, které se může někdy ukázat jako nejhorší nepřítel,“ uvedl Fiala.

Dodal ale, že jinak se ve vládě umí dohodnout. „Vláda funguje i navzdory těm, kteří v každé výměně názorů vidí vládní krizi,“ uvedl Fiala.

Také podle něj nadcházející volby budou rozhodovat o podstatě demokracie.

„Bojujeme o to, jestli budeme hrdá a nezávislá země, nebo tu budou vládnout populisté a extremisté a oligarchické struktury, které se budou inspirovat u východních diktátorů,“ poznamenal Fiala.

Od nás žádní voliči neodcházejí, tvrdí Fiala. Politologové nesouhlasí

Volby

Reklama

Výběr článků

Načítám