Hlavní obsah

Neziskovky posílají do míst zničených tornádem dalších 200 milionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé, kterým poslední červnový čtvrtek poničilo tornádo jejich domy, dostanou v nejbližších dnech další peníze od neziskových organizací. Ty se na základě dohody o koordinovaném postupu dohodly spustit druhé kolo finančních podpor. Zasažené domácnosti tak dostanou opět po 150 tisících korunách, což dá dohromady 200 milionů korun.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Celkový pohled na Hrušky, která patřila mezi nejzasaženější

Článek

V červenci nevládní organizace v prvním kole rozdělily 230 milionů korun mezi více než 1500 rodin, peníze sloužily na opravy poničených domů a zajištění základních potřeb. V druhém kole dostanou podporu rodiny, jejichž domy byly značně poškozeny, a i nadále potřebují finanční podporu. Zbývající prostředky budou rozděleny ve třetím kole, kdy budou směřovány nejvíce zranitelným rodinám.

„Téměř všem rodinám už přišla na účet první vlna pomoci a někdy jsou to jediné peníze, které obdrželi. Setkáváme se tedy s velkou vděčností, mnohokrát jsem slyšela, že by to bez nejen naší finanční podpory vůbec nezvládli,“ prohlásila finanční ředitelka ADRA Miroslava Illetšková.

Školačku z autobusu, který smetlo tornádo, pustili z nemocnice

Domácí

Distribuce finanční pomoci je koordinována mezi organizacemi ADRA, Člověk v tísni, Diakonie, Donio, Nadace ČEZ, Nadace Via, Nadační fond Českého rozhlasu, Nadační fond pomoci a Nadace Karla Komárka. Organizace vedle rozdělování finančních prostředků spolupracují také na společném postupu sběru dat v terénu, na jejichž základně jsou rozdělovány prostředky rodinám.

Na účtech určených pro pomoc lidem zasažených tornádem se sešla více než miliarda korun, a i pět týdnů po ničivé spoušti lidé stále ještě peníze posílají. Podpořit konkrétní lidi tak lze stále například na portálu Donio.

Lidé po tornádu žádají o příspěvky celkem za 1,5 miliardy korun

Domácí

„K vyplácení bude docházet v následujících dnech až týdnech na základě potřeb a rozhodnutí o ukončení sbírky konkrétních rodin. Donio v tento moment počítá s vyplacením zbývajících 45 milionů více než 180 rodinám, díky příspěvkům na sbírky konkrétních rodin ale částka stále roste,“ řekl ředitel portálu David Procházka.

Reklama

Výběr článků

Načítám