Hlavní obsah

Vláda schválila 1,4 miliardy na pomoc s obnovou domů po tornádu a bouřích

Aktualizováno

Na průběžné financování žádostí o pomoc s nápravou škod způsobených na domech v červnu bouřemi a tornádem na jihu Moravy a v Ústeckém kraji schválila v pondělí vláda 1,4 miliardy korun. V průběhu mimořádného zasedání vlády, které se věnovalo primárně přípravě na testování ve školách, informovalo ministerstvo pro místní rozvoj.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Vojáci pomáhali s likvidací následků tornáda a s obnovou domů nejenom v Hruškách (na snímku).

Článek

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) uvedla, že objem sjednaných dotačních smluv rychle roste. V pondělí schválená suma má podle ní zajistit průběžné financování podaných žádostí tak, aby lidé mohli rychle obnovit svá obydlí. Úřad počítá také s dalším nasazením mobilních týmů v postižených lokalitách. Další výjezd úředníků je plánovaný na týden od 23. srpna. Konkrétní místa a časy budou zveřejněny na webových stránkách Státního fondu podpory investic.

Tornádo poničilo i tisíce hrobů, s obnovou pomůže ministerstvo

Domácí

Bouře s kroupami a tornádem zasáhla Břeclavsko a Hodonínsko poslední červnový čtvrtek. Vyžádala si šest životů. Poničila 1200 domů, z toho kolem 200 muselo jít k zemi. Zničené zůstaly například i školy, sportoviště, auta a zeleň. Škody tehdy způsobily bouře také v Ústeckém kraji.

Součástí vládního programu na pomoc jihomoravským obcím, které na konci června zasáhlo tornádo, bude i obnova poničených hřbitovů, zopakovalo v pondělí ministerstvo.

Obří skládky po tornádu do roka zmizí

Domácí

Lidé čerpají peníze také z programu Živel. Státní fond podpory investic s lidmi z obcí zasažených tornádem do středy podepsal 98 smluv v objemu dotací 140 milionu korun na obnovu bydlení. "Zároveň bylo lidem na 61 zálohách vyplaceno 30,5 milionů korun. Ministerstvo pro místní rozvoj, a stejně tak Státní fond podpory investic, dělá podle Dostálové maximum pro to, aby peníze doputovaly k lidem co nejdříve. "Zároveň je ale nutno respektovat zákonné povinnosti pro nadcházející kontroly a audity vynakládání státních prostředků," uvedlo ministerstvo.

Reklama

Výběr článků

Načítám