Hlavní obsah

Putina v pytli na budově vnitra nahradil plakát k 17. listopadu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kontroverzní banner s ruským prezidentem Vladimirem Putinem v pytli na mrtvoly nahradil v neděli večer na budově ministerstva vnitra v Praze na Letné plakát s českou vlajku, srdcem a symbolem Václava Havla se dvěma zdviženými prsty, které mají upozorňovat na výročí Dne boje za svobodu a demokracii 17. listopadu.

Budova ministerstva vnitraVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Video z instalace sdílel na sociálních sítích ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Spolek Dekomunizace plachtu vyvěsil na základě společné iniciativy s Rakušanem, řekl za spolek Ondřej Matyáš.

Anketa

Líbí se vám nový plakát na budově ministerstva vnitra k 17. listopadu?
Ano
21 %
Ne
79 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8924 čtenářů.

Rakušan k videu uvedl, že 17. listopad je výzvou, apelem a pobídkou k přemýšlení o tom, jak jsme naložili s hodnotami, ideály a myšlenkami tehdejších revolučních událostí.

„17. listopad je rovněž připomínkou toho, že se nesmíme smiřovat s útlakem, represemi, terorem. Učí nás, že i v těžkých časech je třeba odhodlaně, vytrvale a neohroženě hájit svá práva a postavit se na obranu přátel. Že svoboda s demokracií nejsou samozřejmostí, naopak stojí práci,“ uvedl ministr vnitra.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Budova ministerstva vnitra

Banner s Putinem v pytli na mrtvoly nechal Rakušan vyvěsit na budovu ministerstva vnitra u příležitosti svátku 28. října. „Přál bych nám, abychom i v tomto těžkém období nadále prokazovali odvahu a odolnost, stejně jako zakladatelé Československa v roce 1918,“ uvedl tehdy Rakušan.

SPECIÁL: 17. listopad 39|89 - 80 let od uzavření vysokých škol, 30 let od sametu

Speciály

„Víme, kdo je náš přítel, který krvácí i za naši svobodu. A také víme, kdo je náš nepřítel, a nenecháme ho ukrást pojem vlastenectví ani naši vlajku,“ doplnil.

Banner, který stál 50 tisíc korun a podle ministerstva bylo jeho umístění konzultováno s bezpečnostními složkami, však vzbudil řadu kontroverzí nejen u opozičních politiků, ale i u několika členů vládních stran.

Policie u ministerstva vnitraVideo: Novinky

24 hodin denně po více než dva týdny jej kontrolovala dvoučlenná policejní hlídka. Proti tomu například ukrajinská ambasáda střežena nonstop nebyla. V úvodu října ji vandal polil červenou barvou.

Vlajka s Putinem na budově ministerstva vnitra Video: Pavel Jaňurek, Novinky

Státní svátek Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva se v Česku vztahují ke dvěma historickým milníkům, jež od sebe dělí půl století: uzavření českých vysokých škol 17. listopadu 1939 a začátek sametové revoluce 17. listopadu 1989.

Reklama

Výběr článků

Načítám