Hlavní obsah

Půlroční dítě natlačené do babyboxu v Brně: Maminky v nouzi nevědí, kam jít, říká odbornice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpráva o odložení půlročního chlapce v babyboxu nemocnice Milosrdných bratří v Brně rozhořčila mnoho rodičů. Na internetu spílají lékaři, který si odmítl dítě od zoufalé matky osobně převzít. Nemocnice za ním stojí, snažil se prý matce pomoci. Podle zakladatelky organizace Úsměv mámy Veroniky Kubrichtové případ ukazuje, jak málo informací matky v nouzi mají.

Foto: Lukáš Silný, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Příběh zveřejnil zakladatel babyboxů Ludvík Hess. Žena s dítětem oslovila v Nemocnici Milosrdných bratří s žádostí o odložení dítěte nejdříve vrátného, ten potom přivolal službu konajícího lékaře. Ten dítě převzít odmítl, neboť pro tak velkého chlapce není neonatologie uzpůsobená. Matka následně chlapce vložila do babyboxu, ve zprávě se píše, že ho tam „natlačila“.

„Objevila se zpráva, že maminku poslal na OSPOD, ale to není pravda. Pan doktor se mamince snažil citlivě vysvětlit, že dítě nemůže přijmout, ať jde do dětské nemocnice. Snažil se jí pomoci. Ale dítě si od ní převzít nemohl,“ objasnila mluvčí nemocnice Andrea Šromová.

„Novorozenecké oddělení není přizpůsobené na tyto větší děti. Nejsou tam pro ně postýlky a nic. Proto maminku odkázal na dětskou nemocnici. Dal jí informaci. Jiným způsobem jí nemohl pomoci, nemohl si dítě od ní vzít,“ dodala Šromová s tím, že dítě po nálezu v babyboxu nakonec stejně skončilo ve vedlejší dětské nemocnici.

Matka chtěla půlročního chlapce odložit v nemocnici. Když neuspěla, natlačila ho do babyboxu

Domácí

Veronika Kubrichtová z organizace Úsměv mámy, která se snaží matkám v období těhotenství a po porodu pomoci, zdůraznila, že postup lékaře nedokáže posoudit a ani jej kritizovat. „Ale určitě je to tak, že zoufalá maminka by měla dostat podporu, stejně jako miminko,“ řekla Právu.

„Maminka mohla trpět psychickou nepohodou. Ale o pomoc si řekla. Proto by ji měla dostat,“ dodala Kubrichtová. Sama se setkává s tím, že matky často ani nevědí, kde o pomoc požádat.

„Chybí informace. Existuje síť sociálních služeb, kde by o pomoc požádat mohla a kde by jí uměli pomoci. Ale obávám se, že to maminky nevědí. Je možná logické, že tak šla do nemocnice,“ dodala.

Chybí akutní psychologická pomoc

Ženy v období po porodu by podle Kubrichtové potřebovaly mít i možnost akutní psychologické pomoci. „Tato oblast ošetřená není. Zoufalá maminka v depresi zvažuje jakoukoliv možnost úniku. Deprese je nemoc. Napadne při ní matku cokoliv. Ale možnosti nejsou. Na psychologickou i psychiatrickou pomoc se čeká měsíce. Pokud by maminka měla být hospitalizovaná, tak to automaticky znamená separaci od miminka. Měli jsme maminky, které zvažovaly dát dítě po dobu své hospitalizace do Klokánka,“ popsala Kubrichtová.

Klinická psycholožka Renata Banášová, která se na psychické potíže matek po porodu specializuje, uvedla, že deprese u těchto žen bývají jiné než u ostatních pacientů. „Ženy, které přijdou ke mně do ordinace v poporodním období, vykazují úplně jiný klinický obraz než lidé s dlouhodobou úzkostnou či depresivní poruchou. Jde o náhlý rychlý zvrat ve vnímání sebe i okolí, často i o ztrátu nebo omezený přístup k některým psychickým funkcím,“ uvedla.

Zakladatel babyboxů Hess je s některými matkami, které své dítě do babyboxu odložily, nebo to zvažovaly udělat, v kontaktu. „Pravda je, že pomoc tu dostatečnou nemají,“ řekl Právu.

Problém podle něj často nastává i na OSPOD, kde se matky v potížích někdy nesetkají s vlídným přijetím. „Každopádně pan doktor se zachoval správně. Není v jeho pravomoci převzít půlroční dítě,“ dodal Hess.

Tomáš se stal třetím dítětem odloženým v babyboxu a 249. dítětem odloženým za 18 let provozu těchto bedýnek celkově.

V bratislavské schránce záchrany leželo několik dní mrtvé dítě, nefungovala signalizace

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám