Hlavní obsah

Prvních sto dní ve funkci je Pavel stále na cestách, hlavně s Čaputovou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Petr Pavel hájí na svých zahraničních cestách nejdůležitější český zájem, a to obranu Ukrajiny před ruskou agresí, míní ředitel Asociace pro mezinárodní otázky (AMO) Vít Dostál. Za největšího spojence má Pavel slovenskou prezidentku Zuzanu Čaputovou.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Petr Pavel se v Brně brzy opět setká se Zuzanou Čaputovou.

Článek

Ta mu blahopřála při vyhlašování volebních výsledků v Praze a od nástupu do funkce se viděli už mnohokrát. Společně cestovali do ciziny, například právě na Ukrajinu.

„Návštěvy se Pavlovi povedly na jedničku. Bez problémů i ostud, se zajímavým programem,“ řekl Právu Dostál. „Je vidět, že funguje souhra mezi Hradem, ministerstvem zahraničí a ambasádami. Celá diplomacie to zvládla velmi dobře,“ míní.

Pavlova zahraniční politika je podle Dostála mnohem bližší postoji vlády Petra Fialy (ODS) než v případě jeho předchůdce Miloše Zemana. Celkově je teď díky tomu zahraničněpolitická linie Česka sehranější.

Očima Saši Mitrofanova: Sto dnů vítané normálnosti

Komentáře

Za dobré gesto označil fakt, že prezident navštívil všechny české sousedy, tedy Slovensko, Německo, Polsko a Rakousko.

„Ústředním tématem, kterému se věnuje, je pomoc Ukrajině. Je to zahraničněpolitická a bezpečnostní událost číslo jedna. Je znát, že má výrazně blízko ke Slovensku,“ řekl Dostál.

„Není to dáno pouze silnou tradicí. Česko a Slovensko mají podobný přístup k válce na Ukrajině a také se mi zdá, že si prezident Pavel s prezidentkou Čaputovou i dobře osobně sedli a že to tím společné aktivity usnadňuje,“ dodal Dostál.

Podporou Ukrajiny hájí Pavel podle Dostála české zájmy. „Že se Ukrajina ubrání ruské agresi, je v českém zájmu. Tím pádem realizuje nejdůležitější český zájem,“ míní.

Pavel a Čaputová navštívili české vojáky jednotky NATO ve slovenské Lešti

Evropa

Mezi poradci i zástupce ANO

Dostál oceňuje i poradce, které si k zahraniční politice Pavel vybral. Jsou jimi bývalý velvyslanec v USA a Rusku, nyní lobbista Petr Kolář, exministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09), bývalý velvyslanec v USA Michael Žantovský, politolog Jiří Pehe, exministr zahraničí za ČSSD Tomáš Petříček a předseda správní rady Institutu pro politiku a společnost hnutí ANO novinář Jan Macháček.

Skupinu koordinuje diplomat, ředitel zahraničního odboru Jaroslav Zajíček. Jejich působení ve skupině je neformální a neplacené. Tématy prvního setkání 23. května byly vztah České republiky k Rusku a k Číně.

„Reprezentují různá témata a odlišné politické školy v rámci demokratického spektra. Je otázkou, zda se prezident odváží vykročit za tradiční témata a najde si i nějakou oblast, která v kánonu české zahraniční politiky nezaznívá, ale pro něho bude důležitá,“ dodal Dostál.

Prezident Pavel poděkoval sudetoněmeckému sdružení za zlepšení vztahů

Zahraniční

Čína? Neizolovat se

V přístupu k Číně razí Pavel proti Zemanovi o poznání jinou cestu. Zatímco Zeman propagoval mnohamiliardové čínské investice, které však nepřišly, pozval čínského prezidenta na návštěvu Česka a sám se na oplátku vydával do Číny, Pavel před vlivem druhé nejlidnatější země světa kvůli jejímu nedemokratickému systému varuje.

„Je to velká změna, ale neřekl bych, že jde pan prezident za hranu toho, co je možné,“ dodal Dostál s tím, že ještě ostřejší rétoriku vůči Číně má např. Litva nebo USA.

Pavel oproti tomu na adresu Číny na konci května řekl: „Vycházíme z jasného hodnotového základu, na druhou stranu vnímáme realitu a nemáme zájem jakkoli se od Číny izolovat, to by ani nešlo.“ Dodal, že chce usilovat, aby vztahy s Čínou byly založeny na vzájemné výhodnosti, respektu a reciprocitě. Nicméně neformálně komunikuje i s tchaj­wanskými politiky.

Prvních 100 dní Pavla. Hráč, který si Hrad užívá

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám