Hlavní obsah

Pavel a Čaputová navštívili české vojáky jednotky NATO ve slovenské Lešti

Bratislava

Český prezident Petr Pavel a slovenská prezidentka Zuzana Čaputová navštívili ve středu české vojáky, kteří jsou součástí mnohonárodního bojového uskupení NATO ve slovenském vojenském prostoru Lešť. „Přítomnost českých vojáků na Slovensku je výrazem spojenecké zodpovědnosti České republiky,“ řekl Pavel.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Petr Pavel a Zuzana Čaputová navštívili mnohonárodní bojovou jednotku NATO v Lešti

Článek

Jednotka NATO působí na Slovensku pod českým velením od minulého roku a její vytvoření bylo reakcí na ruskou invazi na Ukrajinu.

„Je to velmi důležitý signál ujištění pro lidi na Slovensku. Jsme totiž země, která sousedí s Ukrajinou. Je to signál nejen spolupráce, solidarity, ale i jednoty, kterou teď tak velmi potřebujeme,“ uvedla Čaputová, která poděkovala českým vojákům.

Aktuálně působí v Lešti přes 1100 vojáků aliance z České republiky, Slovenska, Německa, Slovinska a Spojených států amerických. Češi zde mají téměř 500 vojáků, kteří se mění v půlročních rotacích.

Pavel moc nepočítá s plným úspěchem ukrajinské protiofenzivy

Zahraniční

Hlavním úkolem bojového uskupení NATO je demonstrovat svou přítomností odhodlání spojenců bránit státy východního křídla Severoatlantické aliance, odstrašit možného agresora a v případě napadení území ho bránit.

Pavel poznamenal, že je pro něj potěšující, když vidí projekt, který vznikal v době, kdy ještě působil ve vedení NATO.

Po ruské anexi Krymu a následné invazi na Ukrajinu nejprve vznikla kvůli odstrašení Ruska čtyři bojová uskupení v Pobaltí a v Polsku, později přibyla další čtyři.

„Když vidím, jak tady vojáci půl roku plnili úkol v mnohonárodním uskupení s dalšími státy a co jim to přineslo, co to přineslo naší všeobecné bezpečnosti, ale i spolupráci mezi zeměmi, tak mě to opravdu naplňuje hrdostí,“ řekl prezident.

Končící velitel mnohonárodního uskupení Karel Navrátil řekl, že primárním úkolem je odstrašit případného agresora.

Podle lotyšského prezidenta by se Ukrajina měla stát členem NATO krátce po válce

Evropa

„Naše politika odstrašení spočívá v tom, že jsme byli vidět, že jsme prostřednictvím intenzivního výcviku, který jsme prodělávali tady na Lešti, a strategické komunikace jasně deklarovali jednotný přístup aliance k té potenciální agresi, ke krizi, která zuří východně od nás,“ dodal.

Končí příslušníci české 4. brigády rychlého nasazení, nahrazují je vojáci 7. mechanizované brigády. Nese to s sebou i výměnu techniky, nově budou mít k dispozici pásová bojová vozidla pěchoty.

Německá armáda na Slovensko vyslala tanky Leopard 2A6, Američané například HMMWV (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle-Vysoce mobilní víceúčelové kolové vozidlo), svá obrněná vozidla mají také Slovinci.

V misi působí i příslušníci české Aktivní zálohy. V končící jednotce sloužilo 14 záložníků, v nastupující by jich mělo být 25. „I pro ně je to obrovská nenahraditelná zkušenost,“ řekl Navrátil.

Pavel opanoval žebříček důvěryhodnosti a sesadil Babiše

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám