Hlavní obsah

Prezident Pavel poděkoval sudetoněmeckému sdružení za zlepšení vztahů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident České republiky Petr Pavel v pátek poděkoval předsedovi Sudetoněmeckého krajanského sdružení Berndu Posseltovi za zlepšení v česko-německých vztazích. Ty jsou podle Pavla nejlepší za poslední dobu a dávají i základ pro další spolupráci.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Český prezident Petr Pavel přijel do Bavorska na motorce. Doprovodili ho dva bodyguardi na stejném dopravním prostředku

Článek

V projevu na zahájení Bavorsko-českých týdnů přátelství v německém Selbu Pavel mimo jiné zmínil, že je potřeba spíše spolupracovat na řešení problémů migrace než se zabývat myšlenkou na opětovné uzavření hranic.

„Vítám posun v Sudetoněmeckém krajanském sdružení a chtěl bych poděkovat Berndu Posseltovi, opravdu si toho vážím,“ řekl Pavel. Posselt byl také jedním z hostů dnešního zahájení týdnů bavorsko-českého přátelství.

Pavel se dotknul i současné situace Evropy po ruské invazi na Ukrajinu. Řekl, že při všech setkáních s představiteli evropských zemí se je snaží přesvědčit, že pomoc bojující Ukrajině je také bojem za udržení evropských hodnot.

Prezident Pavel na motorce vyrazil do Bavorska

Domácí

„Proto naléhám na všechny partnery, aby udrželi podporu a pomohli nejen uprchlíkům, ale podpořili Ukrajinu i v boji. Pokud by prohrála Ukrajina, prohráli jsme svým způsobem my všichni,“ řekl. Hosté jeho slova pak ocenili dlouhým potleskem.

Setkání s bavorským premiérem

Pavel využil slavnostního zahájení přeshraničního festivalu v Selbu i k jednání s bavorským předsedou zemské vlády Markusem Söderem. Mimo jiné by rád podpořil i lepší dopravní propojení obou regionů, které by podle Pavla pomohlo Bavorsku i české ekonomice.

Foto: Vogl Daniel, ČTK

Český prezident Petr Pavel a bavorský ministerský předseda Markus Söder

Stejné téma zmínil ve svém projevu i Söder, který řekl, že zatímco severojižní spojení napříč Bavorskem je dobré, stále chybí spojení ze západu na východ.

To by mohlo být podstatné i pro českou stranu. Například na železnici je elektrifikace na české straně až do Chebu, za hranicemi ale zatím nepokračuje.

Dálniční spojení chybí

Podobně i silniční napojení na Německo z Karlovarského kraje je zatím nedokončené. Dálnice D6 končí u Chebu a ačkoli na německou dálnici A9 je to jen pár desítek kilometrů, na německé straně zatím chybí zájem rozšířit vozovku od Chebu k dálnici A9.

Program tříměsíčního přeshraničního festivalu je plný akcí. Budou se týkat sportu, přinesou hudební vystoupení, open air festival Dancing friends, uměleckou světelnou a videoinstalaci, poznávací zájezdy přes hranice nebo třeba společné dny udržitelnosti.

Společnou vizí je, aby celý bavorsko-český příhraniční region vytvářel společný prostor pro budoucnost.

Česko podepsalo s Bavorskem memorandum o spolupráci v oblasti letectví a vesmíru

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám