Hlavní obsah

Průzkum: Babišova kauza šancemi ANO neotřásla

Právo, zr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zhruba šest týdnů před volbami se nezdá, že by volebními vyhlídkami hnutí ANO otřásly informace o možném trestním stíhání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka v kauze Čapí hnízdo. Ukázal to v neděli zveřejněný průzkum společností Median a Kantar TNS pro Českou televizi z přelomu srpna a září.

Foto: David Ryneš, Novinky

Aktuální volební potenciál

Článek

Nejsilnější volební potenciál – nikoliv preference – má hnutí ANO s 35 procenty, druhá je ČSSD se 17 procenty, třetí je ODS s 15,5 procenta a čtvrtí komunisté se 14 procenty. Se třinácti procenty následují TOP 09, SPD Tomia Okamury a STAN. Piráti by dosáhli na 12 procent, lidovci na 11,5 procenta a zelení na sedm procent.

Průzkum již zachytil informace o chystaném stíhání Babiše a Faltýnka a částečně i jejich vydání policii Sněmovnou.

Volební potenciál (v procentech)
ANO 201135,0
ČSSD17,0
ODS15,5
KSČM14,0
TOP 0913,0
Svoboda a přímá demokracie - Tomio Okamura13,0
Starostové a nezávislí (STAN)13,0
Piráti12,0
KDU-ČSL11,5
Zelení7,0
zdroj: MEDIAN a TNS Kantar pro ČT

Průzkum nemapuje preference a není ani volebním modelem. „Volební potenciál ukazuje, kolik by každá jednotlivá strana mohla dostat hlasů, kdyby ji volili všichni lidé, kteří to vážně zvažují a nevylučují volební účast,“ řekl ČT analytik Medianu Daniel Prokop.

Proto také součet údajů přesahuje sto procent. Šanci probít se do Sněmovny má podle uvedeného průzkumu deset subjektů, ostatní zůstávají pod pěti procenty.

Volební potenciál

Aktuální volební potenciál ukazuje, kolik procent hlasů by daná strana mohla  v současnosti získat, pokud by se k ní přiklonili všichni voliči, kteří ji vážně zvažují a nevylučují účast. Volební potenciál je nutno chápat pro každou stranu odděleně.

Průzkum proběhl od 23. srpna do 8. září a zapojilo se do něj 5097 respondentů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám