Hlavní obsah

Poslanci ANO se hlasování o vydání svých šéfů nezúčastnili

Novinky, Barbora Zpěváčková, Jaroslav Soukup
Praha
Aktualizováno

Na středečním jednání Sněmovny rozhodla o vydání ke stíhání lídra ANO Andreje Babiše a šéfa poslaneckého klubu hnutí Jaroslava Faltýnka. Policie je chce obvinit v souvislosti s možným zneužitím 50miliónové dotace pro farmu Čapí hnízdo. Jednání jsme sledovali on-line.

Záznam odpoledního jednání a hlasování Sněmovny o vydání Babiše a FaltýnkaVideo: psp.cz

 
Článek

18:15 - Pro vydání Babiše zvedlo ruku 123 poslanců, proti byli čtyři. Pro vydání Faltýnka hlasovalo 120 poslanců, proti jich bylo pět. Poslanci hnutí ANO se hlasování nezúčastnili a odešli z jednacího sálu.

18:08 - „Nechci se v této fázi podílet na tom divadle tím, že zvednu ruku. Radši u toho nebudu,“ doplnila někdejší ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO). Pro vydání poslanců stačí, když ruku zvedne prostá většina přítomných poslanců. Momentálně jich je přihlášených 144, klub ANO má 47 členů.

18:05 - Poslanci ANO se hlasování o vydání Babiše a Faltýnka nezúčastní a odejdou ze sálu. Po jednání klubu to uvedl místopředseda dolní komory a poslanec ANO Radek Vondráček.

„Jednotně jsme se rozhodli a trochu jsme se postavili panu předsedovi i místopředsedovi, ale nesouhlasíme s tím. Nechceme být součástí tohoto a přidávat na věrohodnosti. Hlasování se nezúčastníme, nevstoupíme do jednacího sálu a nebudeme hlasovat,“ uvedl Vondráček. Babiš i Faltýnek během rozpravy uvedli, že oni sami budou hlasovat pro své vydání.

17:40 - Hnutí ANO si vzalo půl hodinu na jednání klubu. Poslanci se znovu sejdou deset minut po osmnácté večerní.

17:33 - Diskuze je u konce, zpravodajové si berou závěrečná slova. Poslanci by měli za chvíli hlasovat.

17:18 - Poslanci se ještě hlásí s faktickými poznámkami. Debatu ale lze jen těžko označit za konstruktivní.

17:09 - Vypadá to, že debata je u konce. Poslanci by měli za chvíli hlasovat, zda vydají Babiše a Faltýnka k trestnímu stíhání. Podle informací Novinek si chce vzít ANO ještě půlhodinovou pauzu na jednání svého klubu.

16:51 - Poslanci najednou mění téma jednání, hádají se kvůli tomu, že nikdo nic neudělal ve věci OKD či v kauze písnických bytů. K řečnickému pultíku přistoupil rozčilený Babiš.

„Myslel jsem, že už nebudu vystupovat, ale musím. Pane Zaorálku, vy tak sprostě lžete! A já mám svědka. Ministra Jurečku, který seděl u mě v kanceláři a řešili jsme ty byty,” soptil šéf ANO. A ještě přitvrdil. „Jste v politice tak dlouho, 27 let tady blábolíte, žvaníte o OKD, které jste nechali brutálně rozkrást,” spustil. Zaorálek na to reagoval se slovy, že není žádný lhář.

16:45 - S faktickou poznámkou vystoupil někdejší předseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát. Do poslanců ANO se opřel kvůli tomu, že protahují jednání. „To, co předvádíte od rána, je žvanírna. Nedělejte z této Sněmovny šaškárnu,” vzkázal jim.

16:38 - „Pokud osud této země závisí na Farmě Čapí hnízdo, tak jsme na tom fakt špatně,” prohlásil Babiš.

16:37 - V závěru diskuze vystoupil Babiš, který chtěl stručně zopakovat svoji pozici. Znovu zdůraznil, že se jedná o politickou kauzu a že se nebude bránit svému vydání. „Věřím, že spravedlnost zvítězí. Žádný trestný čin jsem nespáchal. Budu hlasovat pro vydání, i když z postojem policie nesouhlasím,“ uvedl. Vzápětí řekl, ať se všichni jedou na Čapí hnízdo podívat.

16:33 - Šéf topky Miroslav Kalousek zdůraznil, že poslanci už šest hodin jednají o procedurální a technické věci.

16:14 - Fichtner z ANO pokračuje ve svém projevu. „Je to marné, je to marné, je to marné. Už nebudu mluvit o tom případu. Každý už se rozhodl, jak bude hlasovat,” povzdychl si.

16:08 - Další z poslanců ANO hájí své šéfy. Matěj Fichtner kritizuje především práci policie v rámci kauzy Čapí hnízdo.Podle něj by mohl podobný policejní spis sestavit každý, kdo používá google.

15:35 - Poslanec Martin Komárek z hnutí ANO prohlásil, že žádost o vydání Babiše a Faltánka neobsahuje jeden jediný důkaz. „Kdyby mi takovou žádost poslal veterinář a chtěl, abych svého psa Oskara přivedl na řádnou prohlídku, tak bych tam Oskara nepřivedl. Protože bych si byl jist, že tam umře,“ prohlásil u řečnického pultíku.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslanec ANO Martin Komárek při jednání Sněmovny (archivní snímek).

15:21 - Znovu vystoupil šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD). „Proč to teda neodhlasujeme? Proč se bojíte dát pana Babiše a Faltýnka do rukou spravedlnosti?“ ptal se.

15:16 - Na plénu vystoupil ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). „Neulevujte svému svědomí tím, že říkáte, že tady nejste od toho, abyste něco posuzovali. To není pravda,“ obrátil se na kolegy. „To přece nefunguje tak, že kdykoli policisté o někoho požádají, tak Sněmovna automaticky někoho vydá. Sněmovna o té žádosti má rozhodovat,“dodal.

15:10 - Komunistický poslanec Zděnek Ondráček uvedl, že bude hlasovat pro vydání poslanců. „Vaše kauza nesouvisí s výkonem vašeho mandátu. Přeji vám, abyste dokázali očistit své jméno,“ sdělil.

14:55 - Poslanci jednají o vydání Babiše a Faltýnka od středeční deváté hodiny ráno. Bez polední pauzy, která trvala hodinu a půl, už tedy celkem diskutují čtyři a půl hodiny.

14:43 - Poslankyně Jana Černochová jménem klubů ODS a ČSSD navrhla, aby poslanci mohli o bodu hlasovat i po deváté hodině večerní. Sněmovna s tím souhlasila.

14:42 - V kuloárech se ozývají hlasy, že poslanci ANO zbytečně prodlužují jednání. Jsou to totiž především babišovci, kteří během diskuse mluví u řečnického pultíku. „Je to nekonečné maření času,“ komentoval to ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Foto: Petr Horník, Právo

Lídr ANO Andrej Babiš a šéf poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek při jednání Sněmovny.

14:40 - Sněmovna se po polední pauze vrátila k jednání o tom, zda poslanci vydají Babiše a Faltýnka k trestnímu stíhání.

12:50 - Poslanci přerušili bod do 14:40.

12:45 - Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek v rozhovoru pro Novinky připomněl, že Sněmovna dnes nerozhoduje o Babišově a Faltýnkově vině. Totéž zdůraznil i místopředseda dolní komory a šéf hnutí STAN Petr Gazdík.

Kalousek: Nerozhodujeme o Babišově viněVideo: Novinky

12:39 - Třebaže šéf ANO Andrej Babiš opakovaně kritizoval Sněmovnu jako žvanírnu, jeho kolegové ve středu na tato slova očividně zapomněli a již delší dobu pronášejí na plénu často zcela nesouvisející projevy, nemající žádný vztah k projednávané policejní žádosti.

Je to politické divadlo, komentuje jednání Sněmovny GazdíkVideo: Novinky

12:29 - V kuloárech se spekuluje o tom, že hlasovat o vydání Babiše a Faltýnka by se mohlo až k večeru. Poslanci mají totiž na odpoledne pevně zařazené body. K žádosti o vydání by se tak vrátili až poté. Momentálně zákonodárci bod řeší už tři a půl hodiny.

12:26 - Šéf rozpočtového výboru Václav Votava (ČSSD) apeloval na své kolegy, aby ukončili tuto „trapnost“, aby už poslanci mohli hlasovat.

12:16 - I další poslanec ANO Jan Volný má za to, že žádost policie je nevěrohodná a „dělaná na koleně“. Poslancům bude číst pravidla týkající se způsobu přidělování dotací. Materiál má prý pouze 1,5 stránky.

Kolegům tak postupně připomíná, že farma Čapí hnízdo podle něj jednotlivá kritéria splnila.

Záznam: Dopolední jednání Sněmovny o vydání Babiše a FaltýnkaVideo: psp.cz

12:11 - Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) odmítl, že by měl být coby ministr spravedlnosti k této kauze „němý“. Coby právník prý v policejní žádosti nenašel nic, co by odůvodňovalo závěr vedoucí k trestnímu stíhání.

12:09 - Jaroslav Faltýnek připomíná sněmovní debatu o vydání někdejší ministryně obrany Vlasty Parkanové (TOP 09) kvůli nákupu letounů CASA pro českou armádu a cituje Miroslava Kalouska, který svou kolegyni hájil.

12:03 -  Jednání se protahuje. Další poslanci ANO obhajují svého předsedu v kauze Čapí hnízdo.

11:58 - Místopředseda Sněmovny Radek Vondráček uvedl, že se hlasování o vydání svých kolegů nezúčastní.

11:20 - Jednání ve Sněmovně komentovali piráti. Uvedli, že pokud by po volbách seděli ve Sněmovně a znovu rozhodovali o vydání Babiše a Faltýnka, hlasovali by pro. „Nevidíme důvod, proč by měla Sněmovna případně v budoucnu bránit jejich vydání,“ avizoval lídr pirátů Ivan Bartoš.

11:05 - K řečnickému pultíku si stoupl volební lídr ČSSD a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Zostra se pustil do Babiše a Faltýnka a poslanců ANO. „Největší pozornost věnujete svému vlastnímu fňukání. Tak nám tady brečte – celý den. To vám bylo málo? Vždyť je to nedůstojné. Taky jsem musel do TV, když nám zavřeli Ratha. Nebylo to příjemné. Já jsem se s tím vyrovnal, tak z toho nebuďte tak úplně rozměklí,“ prohlásil Zaorálek.

„Vaše ufňukanost je nedůstojná. Já tady vidím genetický egoismus, jste posedlí sebou samými,“ vyčetl jim.

Foto: Petr Horník, Právo

Andrej Babiš ve Sněmovně

11:02 - Zákonodárci ANO hájí svého šéfa. Podle poslankyně Jany Lorencové je kauza Čapí hnízdo vytržená z kontextu. „Je to jedna kauza ze stovek miliard,“ řekla.

10:58 - Kalousek v projevu připomněl sázku, kterou s Babišem přes média uzavřel přede dvěma lety v říjnu. Babiš prý Kalouskovi dluží deset miliónů. Můžete si přečíst zde.

10:53 - Slovo si vzal šéf TOP 09 Miroslav Kalousek. „Nerozhodujeme o vině a trestu, ale jenom o tom, zda tomu rozhodování dáme volný průchod. O ničem jiném,“ konstatoval.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek ve Sněmovně

10:50 - Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura citoval z alegorie George Orwella Farma zvířat. „Víte, jaké je to ústřední heslo. Všechna zvířata jsou si rovna, ale některá jsou si rovnější. A to vy tady předvádíte,“ vzkázal poslancům ANO.

10:26 - Poslanci debatují, jak se v minulosti hlasovalo o zbavení imunity. Poslankyně Jana Černochová (ODS) kritizovala místopředsedu Sněmovny Radka Vondráčka (ANO), že je proti zbavení imunity svého stranického šéfa.

10:17 - Slovo si vzal člen mandátového a imunitního výboru Martin Plíšek (TOP 09). „Musím konstatovat, že členové hnutí ANO vystupují k imunitě svých poslanců rozdílným způsobem,“ podotkl. V případech, kdy se vydávali jiní poslanci, podle něj vždy hlasovali pro, a nyní mluví o „účelovce“.

Morální kodex ANO (2013)
X. Reprezentant, proti němuž je zahájeno trestní stíhání, neprodleně rezignuje na volený mandát, na svou funkci ve Hnutí a na členství ve Hnutí.
Morální kodex ANO (2017)
X. Reprezentant, proti němuž je podána obžaloba pro úmyslný trestný čin nebo nedbalostní trestný čin spáchaný v souvislosti a ve spojení s výkonem veřejné funkce, neprodleně rezignuje na volený mandát, na svou funkci ve Hnutí a na členství ve Hnutí.
zdroj: ANO

10:06 - „Já sám budu hlasovat pro své vydání,“ avizoval na závěr své řeči Faltýnek. „Jsem optimistou a věřím, že žiji v právním státě. Neudělali jsme nic špatného, natož nezákonného. Myslím si, že pravda zvítězí a my očistíme své jméno,“ uvedl.

10:04 - Faltýnek zopakoval, že vydání poslanců je politickou kauzou. Celé měsíce podle něj bylo veřejným tajemstvím, že mají být obviněni. „Slýchal jsem to ve Sněmovně už dávno,“ tvrdí.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek

9:53 - Celá žádost o vydání lídrů ANO byla podle Faltýnka šita horkou jehlou. Hlavní podle něj bylo, aby se to stihlo ještě před volbami. „Politická soutěž byla nahrazena policejní a mediální hrou,“ prohlásil Faltýnek.

9:45 - Slovo si vzal první místopředseda hnutí a pravá ruka Babiše Jaroslav Faltýnek. Vyšetřovatel Nevtípil je podle něj nekompetentní.

Foto: Petr Horník, Právo

Andrej Babiš při jednání Sněmovny

9:44 - Babiš na závěr svého projevu požádal o zbavení imunity. „Žádám vás o zbavení imunity, ať pravda vyjde najevo,“ prohlásil. „Stejně mě neumlčíte, nezastrašíte a nezastavíte mě,“ řekl.

9:40 - Na paškál si vzal Babiš i premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD). „Ano, je to OKD. 110 miliard, které vytáhl Bakala z OKD, ty nenahmatáte. Zdevastoval celý region,“ zdůraznil. Sobotku vyzval, ať zveřejní nahrávku ze zasedání vlády, na které se rozhodlo o prodání akcií uhelné společnosti.

9:39 - Jakékoli pochybení Babiš odmítá. Žádná dotace podle něj v kauze Čapí hnízdo zneužita nebyla. „Já v tom žádnou trestní kauzu nevidím. Vidím tam úplně jinou věc. Vidím volby. Za 45 dní jsou volby. Slyším vyjádření všech politiků – Babiš bude obviněn. A Babiš nemůže být ve vládě. O to přece jde tady. O volby, o nic jiného,“ míní lídr ANO.

9:35 - Farma plní podle Babiše svůj účel. Uvedl, že ročně na ni zavítají desítky tisíc lidí a hodně dětí. „Plní účel, na který dostala dotaci. Těch 50 miliónů se dá nahmatat přímo na té farmě,“ sdělil.

9:34 - Konstrukce, se kterou přišla policie, je podle Babiše absurdní. „Policie přichází s tím, že farma Čapí hnízdo byla moje soukromá chalupa. To je naprostá lež a falešná představa,“ tvrdí Babiš.

9:29 - Babiš kritizoval, že kauzu vyšetřuje detektiv Pavel Nevtípil. Podle něj se jedná o kontroverzního policistu. Šéf ANO také nadával, že nikdo nevyslechl jeho ženu Moniku. „Absolutně skandální!“ prohlásil.

Foto: Petr Horník, Právo

Andrej Babiš ve Sněmovně

9:22 - Slovo si vzal Babiš. „Dnes je pouhých 45 dnů do voleb a my se tady zase scházíme kvůli pseudoproblému, který je starý 10 let. Vypadá to, že Čapí hnízdo je nejdůležitější událost v historii této Sněmovny nebo naší země,“ řekl. „Fakt si myslíte, že se nejedná o účelový proces?“ tázal se poslanců.

9:21 -  Dolejš uzavřel své vystoupení tím, že výbor doporučil vydání obou poslanců. Druhý zpravodaj Stanislav Huml (ČSSD) jen doplnil slova svého předřečníka.

9:15 - Dolejš popisuje časovou souslednost, která předcházela policejní žádosti o stíhání obou poslanců. Připomněl i loňskou schůzi Sněmovny, která byla kauze Čapí hnízdo věnována.

9:12 - „Sněmovna nemůže být tribunálem,” zdůraznil Dolejš. Spis podle něj koresponduje s charakterem policejní žádosti.

9:08 - Jiří Dolejš (KSČM), který byl zpravodajem žádosti, popisuje, jak se členové výboru seznamovali s policejní žádostí i se spisem.

9:03 -  Šéfka mandátového a imunitního výboru Miroslava Němcová (ODS) seznamuje poslance s policejní žádostí.

9:00 - Šéf Sněmovny Jan Hamáček zahájil jednání.

Vydání obou poslanců doporučil sněmovní mandátový a imunitní výbor, jehož členové měli možnost nahlédnout do policejního spisu. [celá zpráva]

Pro vydání budou podle úterních vyjádření vesměs i poslanci ČSSD, TOP 09, ODS, lidovců i komunistů. [celá zpráva]

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zleva Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek (oba ANO)

Jiná situace je u hnutí ANO, které v duchu argumentace svého předsedy považuje policejní žádost za nedůvodnou a politicky motivovanou. [celá zpráva]

Babiš, který označoval imunitu za zbytečnou, odmítá jakékoli pochybení. Policejní vyšetřování je prý snahou ovlivnit volby a kriminalizovat jej. Neváhal dokonce celý případ přirovnat k 50. letům. [celá zpráva]

Farma Čapí hnízdo

Farma Čapí hnízdo v minulosti patřila společnosti Agrofert, jejímž majitelem byl až do letoška Babiš.

Farma nejprve Agrofertu patřila, následně byla převedena na anonymní akcie na doručitele. Díky tomuto manévru mohla získat dotaci 50 miliónů, kterou by jako firma z koncernu Agrofert podle všeho dostat nemohla. Následně sfúzovala s jednou z Babišových společností, a tak se do holdingu vrátila.

Foto: Milan Malíček, Právo

Farma Čapí hnízdo na Benešovsku

Loni v březnu na mimořádné schůzi Sněmovny Babiš přiznal, že v době získání evropské dotace byli akcionáři farmy bratr jeho partnerky a jeho dvě dospělé děti.

Policie začala prověřovat okolnosti získání dotace pro Čapí hnízdo v roce 2015. Věcí se začal zabývat i Evropský úřad proti podvodům (OLAF).

Anketa

Věříte Babišovi a Faltýnkovi tvrzení, že má policejní žádost o jejich vydání politické pozadí?
Ano
56,4 %
Ne
43,6 %
Celkem hlasovalo 26859 čtenářů.

Kauza Čapí hnízdo

Práce na projektu přestavby zanedbaného statku a lihovaru u Benešova na konferenční centrum začaly v roce 2006. Majitelem se stala firma Imoba z holdingu Agrofert, který patřil Andreji Babišovi. Postupem času přešla pod akciovou společnost Farma Čapí hnízdo s anonymními majiteli. Tato firma po zákazu anonymních akcií v roce 2014 zanikla a Čapí hnízdo přešlo zpět pod Imobu, která spravuje nemovitosti skupiny Agrofert.

Dotaci ve výši 50 milionů korun projekt získal v srpnu 2008. Dokončen a otevřen byl o dva roky později, už v té době byl v médiích spojován s Babišem, který však vlastnictví odmítal. Týdeník Ekonom tehdy uvedl, že firma při žádosti o dotaci byla brána jako malý podnik a v případě propojení s kapitálově silnější společností by dotaci nezískala.

V roce 2011 bylo při jednom z auditů zjištěno, že Farma Čapí hnízdo požádala v roce 2009 o jednu platbu dřív, než uhradila příslušnou fakturu. Kvůli porušení podmínek byla firmě vyměřena pokuta, která včetně penále dosáhla šesti milionů korun. V roce 2012 však byla většina odpuštěna, firma zaplatila 37 000 korun plus penále.

Babiš rok poté v Reflexu uvedl, že s Čapím hnízdem nemá nic společného a neví, komu patří. Společnosti prý půjčil 400 milionů korun a má tam pronajatu jednu budovu. Jen rok nato uvedl, že skupina Agrofert převzala „ztrátovou a předluženou farmu” Čapí hnízdo.

V roce 2015 policie začala prověřovat okolnosti získání dotace pro Čapí hnízdo. Babiš už předtím řekl, že si není vědom žádného pochybení. Věcí se začal zabývat Evropský úřad proti podvodům (OLAF) a stala se i hlavním tématem pro mimořádnou schůzi Sněmovny. Na ní Babiš původně majitele firmy sdělit odmítl, posléze však řekl, že farmu Čapí hnízdo vlastnili v době získání dotace jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky. Sněmovna pak na návrh ČSSD mimořádnou schůzi přerušila do doby, než OLAF zveřejní výsledky svého vyšetřování.

Kauza přispěla ke konci Babiše na postu ministra financí. Ve funkci ho 24. května 2017 vystřídal člen ANO Ivan Pilný.

Reklama

Související články

Dotace - hlavní problém Andreje Babiše

Evropské dotace určené pro malé a střední podniky ve skutečnosti čerpal skrytě miliardář, resp. jeho obří koncern. Zhruba tak by se dala stručně shrnout...

Výběr článků

Načítám