Hlavní obsah

Průměrný důchod od ledna vzroste zhruba o 400 korun, řekl Jurečka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Průměrný starobní důchod by mohl od ledna vzrůst zhruba o 400 korun, řekl v pondělí na tiskové konferenci ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). V průměru by tak čeští senioři měli dostávat 20 700 korun.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) na tiskové konferenci k projednávání důchodové reformy a dalšímu zvyšování důchodů

Článek

„Už dnes mohu říci, že z dat, která známe, průměrný důchod od ledna vzroste zhruba o 400 korun. V průměru se dostaneme na 20 700 korun,“ uvedl na tiskové konferenci Jurečka.

Zvednout by se podle něj měla jen základní část penze, která je pro všechny stejná. Důchody se totiž skládají ze dvou částí, základní a procentní výměry. Ta první je pro každého stejná a činí deset procent průměrné mzdy. Nyní dosahuje 4040 korun, po Novém roce by se měla zvýšit až na 4440 korun.

Jurečka zároveň zdůraznil, že čeká na data Českého statistického úřadu, která by měl dostat 4. září. „Potom budeme moct na korunu dopočítat, jaké zvýšení od ledna bude,“ podotkl.

Zpomalení valorizací penzí a zpřísnění pravidel předčasných důchodů jde do třetího čtení

Domácí

Letos se důchody zvedaly dvakrát

Důchody podle ministra za poslední rok a půl v Česku narostly o 30 procent.

Letos se zvedaly dvakrát. Nejdříve rostly při řádné valorizaci v lednu, kdy průměrná starobní penze stoupla o 825 korun. Pevný díl důchodů se všem zvýšil o 140 korun na 4040 korun. Zásluhová část vzrostla o 5,1 procenta. Do zásluhové výměry se nově přidal ještě bonus 500 korun za vychované dítě.

Mimořádně se pak kvůli inflaci důchody zvýšily v červnu. Zásluhová část penzí stoupla o 2,3 procenta a k tomu ještě o 400 korun. Průměrný starobní důchodce si tak měl přilepšit o 760 korun. Podle původních pravidel, která vláda narychlo změnila, to ale mělo být o 1770 korun. Nyní to z podnětu opozice řeší Ústavní soud.

Změna pravidel u valorizací

Při pravidelných lednových valorizacích se penze dosud zvyšovaly o inflaci a o polovinu růstu reálných mezd. Od příštího roku se bude vedle inflace započítávat už jen třetina růstu reálných mezd a také by se měl brát v úvahu výhradně růst cen pro domácnosti důchodců, nikoliv pro ekonomiku jako celek. Vzhledem k tomu, že reálné mzdy v Česku už druhým rokem nerostou, při lednové valorizaci se tento parametr neuplatní.

Sněmovna má o změnách ve valorizacích i znevýhodnění předčasných penzí hlasovat ve středu.

„Cílem je, že důchodový systém bude v dlouhodobém horizontu stabilní,“ zdůraznil v pondělí Jurečka. Opozice naopak mluví o šetření na penzistech, nebo dokonce o jejich okrádání či ožebračování. To ministr odmítl.

Schvalování novely by se mohlo protáhnout a pokračovat i v pátek. Úvodní debata zabrala poslancům v červnu více než 13 hodin a druhé čtení zhruba osm hodin.

Devadesátiletá prodavačka odešla do penze po 74 letech. V práci nevynechala ani den

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám