Hlavní obsah

Devadesátiletá prodavačka odešla do penze po 74 letech. V práci nevynechala ani den

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Melba Mebaneová pracovala 74 let v obchodním domě, ale v 90 letech došla k závěru, že nastal čas odejít do důchodu. Ve firmě se stala ikonou, mimo jiné i proto, že za celou tu dobu nevynechala jediný pracovní den.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V případě Melby Mebaneové z Texasu se potkává několik unikátů: pracovala až do svých 90 let, v zaměstnání strávila 74 roků, celý pracovní život strávila v jedné firmě a celé ty roky chodila do práce přesně podle rozpisu, nikdy například nezavolala, že je nemocná.

Do obchodního domu Dillard’s paní Melba nastoupila jako tehdy čerstvě sedmnáctiletá a původně pracovala jako obsluha výtahu. Později přešla do prodeje v oddělení pánských oděvů a kosmetiky. Vedle práce pak jako svobodná matka sama vychovávala syna Terryho.

Ten stejně jako všichni další lidé z jejího okolí oceňuje její elán a zápal pro práci. „Celý život jede jak brus,“ popsal Terry životní přístup své matky.

Paní Melba však byla dlouhé roky také inspirací pro své spolupracovníky. „Naučila mě toho opravdu hodně. Pracuje a pracuje a všechny nutí mluvit. A všichni se díky ní také pořád smějí,“ řekla webu Fox News její kolegyně Ginger Wimbsová, která s Melbou strávila na pracovišti 33 let.

Neberte práci jen jako výplatu

Když Melba odcházela do důchodu, firma jí předala ocenění Beyond Excelence a připravila večírek, kterého se zúčastnili členové rodiny, přátelé, kolegové a také lidé z vedení. „Desítky let pracovala nad rámec očekávání. A ačkoliv se časy měnily a během nich také její pozice ve firmě, její hodnoty jsou trvalé a pevné,“ řekl při předání ceny manažer texaského obchodního domu James Saenz .

A upozornil také na pamětní desku s Melbinou fotografií na stěně obchodu: „Zůstane tady, dokud bude Dillard's existovat,“ ujistil Saenz.

Již na konci devadesátých let se však paní Melbě dostalo ocenění ještě vyššího. Pár let před svou smrtí jí totiž sám William Dillard, zakladatel řetězce Dillard’s, osobně dal garanci, že může ve firmě pracovat tak dlouho, jak sama bude chtít. A vedle toho jí udělil privilegium, že již nikdy nemusí do práce v neděli a na večerní směny.

Melba Mebaneová se tak rozhodla přestat pracovat až v devadesáti letech a v penzi plánuje cestovat, ochutnávat nová jídla a konečně také trochu odpočívat. A přidává i radu pro mladé lidi, kteří pracovat teprve začínají: „Zkrátka choďte do práce a nevnímejte ji pouze jako výplatu. A zůstaňte tam, kde vás bůh zasadil.“

Brzy mu bude 91 let, ale pořád jezdí „dvanáctky“ za volantem náklaďáku

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám