Hlavní obsah

Zpomalení valorizací penzí a zpřísnění pravidel předčasných důchodů jde do třetího čtení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanci v úterý večer ve Sněmovně posunuli do třetího čtení zpomalení valorizací penzí a zpřísnění pravidel předčasných důchodů. Lhůtu pro třetí čtení zkrátili na sedm dní. Opozice s částmi důchodové reformy nesouhlasí, chce změny novely i její zamítnutí. Poslanci v úterý jednali dvanáct hodin, pak mimořádnou schůzi přerušili. Vrátí se k ní ve středu od 14 hodin, pokračovat budou jednáním o konsolidačním balíčku.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Zleva ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš, ministr vnitra Vít Rakušan, premiér Petr Fiala a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka na mimořádné schůzi Sněmovny, 11. července 2023, Praha.

Článek

Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) jsou navrhované změny nutné pro dlouhodobou udržitelnost důchodového systému. Opoziční zákonodárci naopak mluvili o šetření na penzistech, nebo dokonce o jejich okrádání či ožebračování.

„Je potřeba udělat změny proto, aby i děti a vnoučata nynějších důchodců měly šanci, že budou mít důchody z průběžného systému, které dokáží zajistit jejich dobrou životní úroveň,“ hájil části důchodové reformy Jurečka.

Poslanci opozičních hnutí ANO a SPD podali k vládní novele ve druhém čtení na dvě desítky úprav. Opoziční pozměňovací návrhy se týkají zejména zachování některých nynějších parametrů valorizací a pravidel pro předčasné penze i vypuštění všech změn obsažených v novele.

Poslanec TOP 09 ve Sněmovně rozčílil opozici: Vaše referáty nám pošlete mailem, ušetříme si čas

Domácí

Některé z úprav Lucie Šafránkové (SPD) by navíc umožnily lidem s předčasnou penzí přivydělat si až tři čtvrtiny minimální mzdy na běžné pracovní smlouvy. Zvedly by také základní výměru důchodu o pět procentních bodů na 15 procent průměrné mzdy nebo by zrušily krácení předčasných penzí lidem, kteří hradili odvody aspoň 45 let.

Jedna z úprav se týká i už dříve schváleného snížení důchodů prominentů někdejšího komunistického režimu. Tu navrhl Jiří Mašek z hnutí ANO. Chce, aby se snížení týkalo také představitelů Československé strany lidové a Československé strany socialistické, které za bývalého režimu tvořily s komunistickou stranou Národní frontu. „Exponenti těchto stran úzce spolupracovali a byli páteří minulého systému,“ řekl.

Změny od září

Naprostá většina vládních změn v penzích by měla být účinná podle představ kabinetu od letošního září. A to kromě jednoho ze čtyř parametrů zpřísnění podmínek pro předčasné důchody, který má vejít v účinnost o rok později. Jde o prodloužení minimální doby hrazení odvodů z 35 na 40 let.

Předčasný důchod by měl být podle novely možný nejvýše tři roky před dosažením důchodového věku místo nynějších až pěti let. Pobíraná částka by se měla krátit víc než dosud a až do řádného termínu penze by se nevalorizovala zásluhová část důchodu.

Při pravidelných lednových valorizacích se penze nyní zvyšují o inflaci a o polovinu růstu reálných mezd. Od příštího roku by se měl brát v úvahu výhradně růst cen pro domácnosti důchodců. Započítávala by se třetina růstu reálných mezd.

Pokud by se ceny zvedly nejméně o pět procent od posledního přidání, měli by důchodci stejně jako teď při mimořádné valorizaci dostat víc peněz, ovšem nejdříve od července kalendářního roku.

K balíčku se vrátí ve středu odpoledne

Pobírat by měli dočasný přídavek a zvednout by se jim měla i zásluhová část penze, ovšem prakticky rovněž dočasně. O kolik procent by totiž zásluhový díl kvůli zdražování rostl, o tolik procent by bylo jeho běžné lednové navýšení pak nižší. Dočasný přídavek a zvýšení procentních výměr má podle novely odrážet 60 procent růstu cen.

Projednáním penzijní novely úterní jednací den Sněmovny na základě dohody klubů skončil. Vládním konsolidačním balíčkem, který je v úvodním kole také na programu nynější mimořádné schůze svolané z koaličního podnětu, se začnou poslanci zabývat ve středu od 14 hodin.

Prezident nevyloučil veto ozdravného balíku

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám